Våg av protester mot Trumps flyktingpolitik

https://youtu.be/oztDHCDsXyU

Upprördheten i USA över behandlingen av flyktingar och deras barn växer. Det talas om mardrömsaktigt kaos och gråtande barn i burar.

Krisen med de över 2000 barn som tvångsomhändertagits från sina föräldrar – gripna flyktingar som illegalt korsat gränsen mellan Mexiko och USA – förvärras och fördjupas. The New Yorker beskriver det som sker som mardrömsaktigt. Många av barnen är under fem år.

Upprördheten i stora delar av USA har stegrats från dag till dag.

Samtidigt finns det ingen ”flyktingkris vid gränsen”, skriver New York Times som intervjuat Mr. Martinez, borgmästare i Brownsville, en amerikansk gränsstad till Mexiko.

“There is not a crisis in the city of Brownsville with regards to safety and security. There’s no gunfire. Most of the people that are migrating are from Central America. It’s not like they’re coming over here to try to take anybody’s job. They’re trying to just save their own lives. We’re doing fine, quite frankly.”

CNN har storyn om barnen som med våld tagits från sina föräldrar som huvudnyhet hela lördagskvällen och beskriver läget som kaotiskt och inhumant. Man påtalar att det inte finns några fungerande register över de tvångsomhändertagna barnen. Därför kan många föräldrar inte få några besked om var deras barn befinner sig – och vice versa. Trumps senkomna dekret har inte gjort mycket för att förbättra situationen. Kanalen visade bilder på barn i burar, många gråtande.

Det handlar inte bara om inhumanitet. Flyktingkrisen visar

dramatiskt på Trumpregimens totala inkompetens, rapporterar TV-kanalen MSNBC. Man citerar Wall Street Journal, som skriver om hur Trumpregimens otydliga och motstridiga besked från Washington skapat osäkerhet och kalabalik vid den mexikanska gränsen.

Många amerikaner är förbannade. Trumps pressekreterare Sarah Sanders kastades ut ur en restaurang i Virginia därför att hon arbetar för Trump.

I tisdags skulle den radikala ministern för Homeland Security, Kirstjen Nielsen, huvudansvarig för den hårdföra migrationspolitiken, äta på Cocina Mexicana, en mexikansk restaurang i Washington, DC. Demonstranter samlades utanför och skanderade Shame, Shame, skäms. Hon lämnade matstället efter tio minuter. Se filmen ovan.

Hur går det för de många mexikanska restaurangerna i USA om mexikaner massdeporteras från USA? The New Yorker konstaterar att de mexikanska matställena är den näst mest populära kategorien och utgör nio procent av de en halv miljoner restaurangerna i USA – fler än landets pizzerior.

I Storbritannien har en rabbin vid progressiva Reform Judaism, Laura Janner-Klausner, uttalat sig om behandlingen av flyktingarna och deras barn i USA, skriver The Guardian. Hon har krävt att premiärminister May ska brännmärka Trumps migrationspolitik när han nästa månad besöker Storbritannien.

Rabbinen ser en historisk parallell mellan den avhumanisering av flyktingar och deras barn som skett i USA och de historiska händelser som lett till folkmord på andra platser i världen. Brittiska kyrkoledare och politiker har också uttryckt upprördhet över samma sak och den vulgarisering av den offentliga flyktingdebatten som följt.

Bilderna: Överst Minderåriga flyktingbarn som skiljts från sina föräldrar. Foto: Laureen Elliott/AFP.

Härunder flyktingbarn som gripits i Texas och skiljts från sina föräldrar. Foto:  Eric Gay/AP.

Bilden på Trump från 2017 tagen av Saul Loebsaul/AFP.

2 reaktioner på ”Våg av protester mot Trumps flyktingpolitik”

 1. Vikens Sjöfartsmuseum i Vikens hamn öppnar i år en ny utställning. Årets temautställning handlar om hjälporganisationen Mercy Ships.

  Mercy Ships har ett sjukhusfartyg “Africa Mercy” som besöker olika hamnar i Västafrika. Ombord finns ett toppen-utrustat sjukhus med läkare, sjuksköterskor och alla andra som behövs för den medicinska vården och för att driva fartyget. Alla ombord har anmält sig som frivilliga. De får ingen lön för sitt arbete ombord som varar mellan tre och sex månader.

  Fartygets ankomst förbereds mycket noga. Landets regering och berörda myndigheter kontaktas. Särskilda team besöker området innan Africa Mercy anländer för söka efter patienter som behöver den vård man kan erbjuda ombord.

  Förutom de operationer och annan avancerad sjukvård som finns ombord, utbildas lokal sjukvårdspersonal på de platser där fartyget ligger. Mercy Ships bygger också upp lokala kliniker och utrustar dem med modern sjukvårdsutrustning.

  Vikens Sjöfartsmuseum vill i år uppmärksamma de fina insatser som Mercy Ships gör genom en liten utställning om organisationens verksamhet, fartyg etc.

  Vi öppnar officiellt på lördag 30 juni kl 13. Vi har dock möjlighet att visa utställningen för pressen när som helst under veckan.

  Carl-Johan Hagman sitter i ledningen för Stena Line i Göteborg.

  Kontakta​

  LARS REUTER
  ordförande

  reuter.se@gmail.com
  070-631 3715

  CARL-JOHAN JARGENIUS
  sekr/presskontakt

  cj.jargenius@gmail.com
  072-726 5151

Kommentarer är stängda.