Israelisk militär använder elpistoler mot Gazaaktivister

Aktivister från Ship to Gazas första kapade båt rapporterar om misshandel av israelisk militär. Samtidigt har ”Freedom” seglat till en kritisk position nära Gaza.

Aktivister från Ship to Gazas al Awda (Återkomsten), som kapades av israelisk militär i söndags, säger att de blivit utsatta för misshandel och beskjutning med elchockspistoler, som slår ut kroppens muskler, rapporterar brittiska The Guardian. Tidningen återger också den israeliska militärens kommuniké om ”proportionellt våld” för att ”begränsa provokatörernas handlingsfrihet ombord”.

Tidningen citerar Freedom Flotillas kommuniké, där man skriver:

”Några av deltagarna blev upprepade gånger beskjutna med elchockspistoler, också mot huvudet. Andra fick knytnävsslag eller fick sina huvuden dunkade mot en vägg av israeliska soldater.  Handklovar användes på ett sätt som förhindrade blodcirkulationen.”

De flesta av de fängslade aktivisterna har nu deporterats från Israel.

Ombord på båten fanns också två journalister från TV-stationen Al Jazeera, som hölls längst kvar i det israeliska fängelset i Givon.

De fick all sin professionella utrustning beslagtagen. Personlig egendom och pengar stals och behölls av israelisk militär.

Pressfriheten attackerades, skriver Freedom Flotilla.

I Gaza lever två miljoner palestinier, många är ättlingar till de flyktingar som fördrevs från vad som nu utgör Israel 1948.

En tioårig blockad av Israel och Egypten av Gazaremsan och flera förödande militära angrepp på området har förstört ekonomin totalt.

Blockaden har ytterligare förstärkts under de senaste veckorna. Israel har nu stoppat alla leveranser av bränsle, som en reaktion på de palestinier som sänt drakar med bensindunkar, vilka skapat bränder i Israel.

De brinnande drakarna började användas efter flera veckors palestinska protester, vilka möttes med dödligt våld av israelisk militär. Över 150 personer, inklusive barn, sjukvårdspersonal och journalister mördades av prickskyttar. Flera tusen person fick svåra skador.

Fotnot: Segelfartyget Freedom (bilden härunder) med tolv man ombord närmar sig under fredagen Gaza och har nått en kritisk position där risken för kapning är överhängande.

Bilden ovan: Den brittiska ortopediska kirurgen Swee Ang, vid återkomsten till London efter fängslande och deportering. Swee Ang är en av grundarna till ” Medical Aid for Palestinians”.