Ett dråpslag mot kulturen i Helsingborg

Avgifterna för att besöka institutioner som Dunkers och Fredriksdal i Helsingborg kan komma att höjas med fyrtio procent. Tidigare i år fixade stadens ledning över huvudet på kulturpolitikerna halvannan miljon till en medioker utställning på Dunkers, ”Museum of Failures”. Då fanns det pengar.

För kort tid sedan skrev HD om att Fredriksdal och Dunkers kan få kraftigt höjda avgifter. För båda institutionerna handlar det om nära nog fördubblad entré, eller 43 procent. Också de 10 000 kulturkorten (varav en stora andel delas ut gratis till kommunanställda) höjs med 13 procent.

Om beslutet blir verklighet är det ett dråpslag mot den lokala kulturen. Kommunstyrelseordförande Peter Danielsson har tidigare sagt sig vilja höja biljettpriserna på stadsteatern och för symfoniorkesterns konserter, ungefär med argumentet att publiken har råd att betala mer.

Tanken på att institutionerna för att långsiktigt överleva och utvecklas dynamiskt tycks inte ha föresvävat honom.

Dunkers har år efter år förfallit efter politiskt vanstyre. Det har handlat om avskedade chefer men också i våras om att Danielsson och stadsdirektören Pelle Lundberg över huvudet på kulturnämnden och Dunkers beslöt att kulturhuset skulle visa utställningen ”Museum of Failures”. Dunkers fick för ändamålet av kulturstyrelsen ett extra anslag på 1,5 miljoner.

Den nämnda utställningen pågår över årsskiftet och är verkligen på alla sätt tveksam, både konstnärligt och idémässigt. Men till det Misslyckandet fanns det pengar, däremot inte till det vardagliga arbetet på institutionerna. Det är bedrövligt.

Många var vi som gladdes över beskedet att stan skulle satsa på den fria kulturen genom att upplåta f d brandstationens lokaler.

Men glädjen varade bara några dagar innan moderaterna Danielsson och Orrsing yrvaket viftade bort den för dem irriterande tanken. Och nu ska man alltså ge sig på också institutionerna.

Om de höjda inträdesavgifterna realiseras kommer  Fredriksdal och Dunkers att få färre besökare. Jag skulle vilja se konstnadskalkyler för den här avvecklingspolitken.

Moderate Kristian Andersson, kulturnämnden ordförande, ger i tidningsartikeln inte mycket till argument. Men han säger en underlighet:

– Våra institutioner är främst skapade för helsingborgarna, men vi välkomnar naturligtvis besökare utifrån.

Med det menar han antagligen att de som inte är helsingborgare gott kan betala ett högre pris, eller låta bli att besöka. Men samma högre pris får också de kulturovana betala, de som inte självklart skaffar sig ett kulturkort.

Det hela är illa tänkt, det skapar ojämlikhet och orättvis tillgång till kulturen i en redan så delad och segregerad stad.

Bilden överst: Ett Donald-Trump-monopolspel som ingår i ”Museum of Failures” på Dunkers.

Porträttet av Kristian Andersson, foto Moa Dahlin.