Eurovisionschlager i apartheids Israel?

Sverige bör bojkotta Eurovisionsfinalen i Tel Aviv i Israel i mitten av maj 2019.

Den israeliska sångerskan Netta Barzilai segrade i Eurovisionsschlagerfinalen i Lissabon 2018 med sin låt Toy. Därför hålls 2019 års eurovisionsfinal i Tel Aviv i Israel i mitten av maj.

Men är det rimligt att Europas musiker, sångare och TV-bolag deltar i ett sådant evenemang i apartheidstaten Israel? Knappast. Sverige bör avstå från deltagande och bojkotta evenemanget.

Israel är en apartheidstat. Detta är bortom allt tvivel sedan Knesset den 19 juli i år antog Jewish Nation-State Law , som definierar Israel som en stat exklusivt för det judiska folket, trots att var femte medborgare (1,8 miljoner) är icke-judisk palestinier. Samtidigt förlorade arabiska sin status som officiellt språk, den särställningen har nu enbart hebreiska.

Frågan har redan varit uppe till debatt i Irlands parlament. Den drivs också av den framgångsrika BDS-rörelsen, som arbetar med ickevåld för att få ett slut på det internationella stödet av det Israel som förtrycker palestinierna. Syftet är inte minst att få Israel att följa internationella lagar. BDS står för ”bojkott, deinvestering och sanktioner”.

I ett öppet brev kräver palestinska kulturorganisationer, artister och radiojournalister att den Europeiska Radiounionen EBU:s medlemmar ska bojkotta eurovisionsfinalen. Deltagande i den innebär att man  stöder den israeliska regimen, heter det och vidare:

”Israel’s regime of military occupation, settler-colonialism and apartheid is shamelessly using Eurovision as part of its official Brand Israel strategy, which tries to show “Israel’s prettier face” to whitewash and distract attention from its war crimes against Palestinians.”

Svenska Palestinagrupperna uppmanar likaså till bojkott av Eurovisionsfestivalen i Tel Aviv:

”Vi uppmanar Sveriges Television och svenska artister att inte sprida glitter och glamour över ett land, som framstående jurister inte tvekar att kalla en apartheidstat, med ett svårslaget rekord i brott mot FN:s resolutioner, folkrätt och mänskliga rättigheter.”

Bilden på Netta Barzilai från Wikipedia.