Trump vill starta ny global TV-kanal

Donald Trump menar att CNN ger en falsk bild av USA och vill starta en ny global TV-kanal för att ”visa världen vilka vi verkligen är, GREAT”. Redan har regeringsfinansierade Voice of America enligt kritiker förvandlats till en propagandakanal för Trumps politik.

Donald Trump fortsätter att rabiat attackera TV-kanalen CNN:

“While CNN doesn’t do great in the United States based on ratings, outside of the U.S. they have very little competition,” Mr Trump wrote on Twitter. “Throughout the world, CNN has a powerful voice portraying the United States in an unfair and false way.”

”Något måste göras”, fortsatte Trump , och talade sig varm för att USA ska starta en ny global TV, ”… starting our own Worldwide Network to show the World the way we really are, GREAT!”

Redan i dag ger den amerikanska regeringen stöd till åtskilliga nyhetsprogram, däribland Voice of America, skriver brittiska The Independent. En annan nyhetskanal, United States Agency for Global Media, har angetts som källa till fräna attacker med antisemitiska inslag mot miljardären och filantropen George Soros.

The United States Agency for Global Media har en statlig finansierad budget på bortåt sju miljarder kronor, skriver Mother Jones. Därav används över 200 miljoner kr till Office of Cuba Broadcasting. Samma organisation svarar också för Radio Free Asia, Voice of America and Middle East Broadcasting Networks, nyheter till över 100 länder, med bortåt 300 miljoner lyssnare.

Trump var länge missnöjd med United States Agency for Global Media (tidigare Broadcasting Board of Governors) som han anklagade för att inte stödja hans politik. I juni utnämnde han därför till ny chef den konservative filmaren Michael Pack, med nära band tillSteve Bannon(de två har tidigare gjort två dokumentärfilmer tillsammans).

Om Park blir chef för BBG fruktar kritiker att han kom,mer att förvandla Voice of America till en megafon för Trump”, skrev The Guardian i juni, kort före utnämningen.

Vad står VOA för i dag? Jag gör ett besök på dess hemsida.

I veckan har världens nyhetsmedier med fasa uppmärksammat att Trumps utkommenderade soldater vid gränsen mot Mexiko använt tårgas mot flyktingar, också mot barn. Voice of America har en annan version. Man citerar Department of Homeland Security, som beskriver det hela som en ”rutinoperation” mot en ”våldsam mobb” på tusen personer, ”i huvudsak manlig”, som ”kastade stenar på gränspolisen”.

VOA konstaterar att den tårgas som använts, CS gas, betraktas som ett kemiskt vapen och förbjöds av The Chemical Weapons Convention att användas i krig 1993 också av USA.

”Emellertid är användningen av tårgas helt laglig inom USA:s gränser”, konkluderar VOA.