Gränsöverskridande på Söder

Kulturhotellet_4648

Nya Kulturhotellet slog upp portarna på Söder i Helsingborg på fredagskvällen med gränsöverskridande ambitioner och många nyfikna och glada på plats.

Kulturhotellet_4646

Vilket tryck det var när nya Kulturhotellet på Södergatan 24 slog upp portarna på fredagskvällen. ”Alla” var där, för att mingla och glädjas åt Helsingborgs nya kulturella träffpunkt, ateljé, utställningslokal, föreläsningssal, plats för workshops och kreativitet i oväntade riktningar.

Vi som var där kunde lätt smittas av de tre initiativtagarnas entusiasm, Axel Swanstein, Peter Eriksson och Jac Dupont. Man har fått stöd från den så kallade ”visionsfonden” på 100 000 kronor och kunnat teckna hyreskontrakt till och med årsskiftet på en rymlig och vällämpad lokal.

Kulturnämnden i Helsingborg har genom sina konstiga principer om förlustbidrag men inget stöd till kultursatsningar under åravis lagt en blöt kvävande hand över kreativa initiativ och fri kultur i Helsingborg.

Kulturhotellet har rundat kulturnämndens fyrkantiga centralbyråkrater och lyckats skapa förutsättningar för något som kan bli det mest spännande nytillskottet i Helsingborgs kulturliv på bra länge.

Här finns gränsöverskridande ambitioner på många plan. Invigningspubliken bestod av olika generationer. Här bjöds på musik och häftig konst (av Shaw Petronio, Olof Behrens och Kristoffer Granath).

Lokalen är som gjord för kreativt arbete och publika evenemang, både för att skapa kultur och uppleva kultur.  Den ligger i skärningspunkten mellan norr och söder, fast på Söder i det segregerade Helsingborg.

Kulturhotellet står inte för ett färdigt koncept utan för en inbjudande attityd, där om inte allt så det mesta skulle kunna vara möjligt.

Nästa satsning inleds sista veckan i maj, då  elever från Konstskolan Munka bygger sin examensutställning för öppen ridå i lokalen.