Bygga fred med Ryssland

JanOberg

Är Ryssland ett hot mot Sverige och Nato, undrar fredsforskaren Jan Öberg och svarar entydigt nej.

1383552501

Vad är fred, undrade Jan Öberg, fredsforskare från TFF i Lund, oberoende Transnationella stiftelsen för Freds- och Framtidsforskning, när han på lördagseftermiddagen höll föredrag på Enhetsgruppen i Helsingborg om ”Fred med Ryssland – Vad kan Sverige och andra göra?”.

Sen svarade han retoriskt med en formel:

F = US + SU + HM + AM.

USA + SovjetUnionen + Hennes&Mauritz + AM – på förmiddagen?

Nja, snarare fred lika med ”utveckla säkerhet” + ”säkra utveckling” + ”hela människan” + ”alla människor”.

Eller med andra ord fred skapas genom att människor a) känner sig säkra, alltså inte känner rädsla och b) att samhället utvecklas ekonomiskt, c) att hela människan tillgodoses, mentalt och materiellt och d) att alla människor omfattas.

Hur ska Väst och Sverige bygga fred med Ryssland? Med vapenmakt, som så många i Sverige vill 2015? Är Ryssland ett hot mot Sverige?

– Rysslands militära utgifter motsvarar 8 – 10 procent av Natos, slog Jan Öberg fast. Ryssland är inget militär hot, om man inte tror att Putin är psykiskt störd. Ingen rysk ledare skulle angripa ett Natoland.

I Ryssland upplever däremot många Nato som ett hot, vilket är mera relevant.

– USA rustar upp länder i gamla Östeuropa. Det gäller särskilt Polen, som nu genomför väldiga militärsatsningar. I Norrbotten inleds den 25 maj en väldig övning med stora Natoinslag.

Men också i andra östeuropeiska länder än Polen (bilden ovan från Natoövning i Polen) genomförs rustningar och stora militärövningar.

– Det som sker nu kan leda till ett nytt kallt krig, Vill vi ha 30-40 år av kallt krig, som i värsta fall kan leda till ett storkrig.

Den som resonerar så riskerar att bli beskylld för att ”ta Putin i försvar”.

– Det handlar inte om Putin utan om en västlig retorik som leder till handlingar vars yttersta konsekvens är krig, kallt eller varmt. Det är en självförstörande och farlig politik.

Efter mötet söker jag (på nätet) upp Philip M Breedlove, amerikansk fyrstjärnig general, befälhavare för USA:s trupper i Europa. Han granskas kritiskt av forskningscentrat Global Research.

Där skrev Stephen Lendman den 5 maj:

”USA:s Natobefälhavare general Philip Breedlove tillhör USA:s fanatiska extremister. Han menar att militär provokation av Ryssland gynnar världsfreden.

Han vill ha större amerikanska förband nära gränsen till Ryssland – och fler provokativa militärövningar som hetsar mot landets ledare.”

Rubriken är ”Tror att krig är fred. Mobiliserar för krig mot Ryssland.”

På bilden här under: Philip Breedlove tillsammans med Anders Fogh Rasmussen, NATO:s generalsekreterare till 2014.

SACEUR_change_of_command_ceremony_130513-A-IL200-324

En reaktion på ”Bygga fred med Ryssland”

Kommentarer är stängda.