Solnas köptempel – och Välas

d64e5a46-888a-4ab5-a13a-2389909710e5

Stockholm får i veckan ett nytt gigantiskt köpcentrum i Solna, Mall of Scandinavia.

Svenska Dagbladet Näringsliv presenterar under rubriken ”Här är Solnas nya köptempel” nya Mall of Scandinavia, som öppnar på torsdag och väntas bli störst av Stockholms alla köpcentrum.

Det nya köptemplet ligger bredvid Friends Arena. Därmed har Solna fått en egen Arenastad, skriver Svenskan.

Ett franskt företag har byggt köpcentrat för 645 miljoner euro, dryga sex miljarder kronor. Här finns 220 hyresgäster som delar på 100 000 kvm. Omsättningen beräknas komma upp till fyra miljarder om några år, jämfört med Välas 2,8 miljarder och 180 butiker.

Nya Mall of Scandinavia hoppas bli ett nytt mål för ”shoppingsugna turister”, som också lockas av en bio med femton salonger och tjugotalet restauranger.

Därmed finns i Stockholm 35 köpcentra som tillsammans har en marknadsandel på 39 procent av handeln i stockholmsregionen.

Analysföretaget HUI räknar med att befolkningstillväxten i Stockholm medför att det finns underlag för ett nytt köpcentrum per år i Stockholmsregionen och att därmed trenden med allt större köpcentra fortsätter.

I Helsingborg har utbyggnaden av Väla medfört närmast en förslumning av centrum. Något liknande kan säkert komma att hända inom något decennium också i Stockholm. Dessa väldiga köpcentra är förödande för stadskärnornas liv och urbana kultur.

Foto: Yvonne Åsell, Svenska Dagbladet.