Juntan mördade Pablo Neruda

2684

Allt tyder på att poeten Pablo Neruda mördades av den fascistiska militärjuntan som den 11 september 1973 tog makten i Chile, enligt ett nysläppt dokument.

“It’s clearly possible and highly probable that a third party” was responsible for Neruda’s death”, heter det i ett dokument frisläppt i torsdags av det chilenska inrikesdepartementet, skriver The Guardian.

Alltså ”högst sannolikt” att Pablo Neruda mördades av ”en tredje part”, vilket uppenbart innebär på uppdrag av den fascistiska militärjuntan. Beskedet är inte oväntat – men sensationellt och avslöjande.

Den chilenske Nobelpristagaren Pablo Neruda avled den 23 september 1973 under mystiska omständigheter på ett sjukhus i huvudstaden Santiago, några veckor efter det att Pinochets fascistiska junta, med hjälp av USA, störtat den demokratiskt valde presidenten Salvador Allende, Chiles svarta elfte september.

Neruda led av långt framskriden prostatacancer. Men han var inte dödssjuk. I själva verket hade han accepterat ett erbjudande från Mexikos ambassadör att få exil i Mexiko. Ett flygplan väntade på honom. Hans hustru Matilde skulle bara i hemmet Isla Negra hämta de nödvändigaste böckerna.

När Matilde återvände har hennes man fallit i koma. Strax dör han. Sjukhuspersonal för snabbt bort hans kropp. Matilde hittar den i ett kylslaget underjordiskt utrymme nästan utan belysning. Hon vakar hela natten och snart finns chilenska och utländska journalister på plats tills en begravningsentreprenör hämtar den döde.

Snart kom obekräftade uppgifter om att Neruda fått något slags injektion i magen. I exil kunde han som vänsterpolitiker med otrolig popularitet ha blivit en symbol för motståndet mot Pinochets junta. Det fanns motiv för att mörda honom.

Senare har också framkommit att Eduardo Frei, Chiles president 1964 – 70, som avled på sjukhus i samband med ett enklare ingrepp, mördades genom en injektion, detta på samma sjukhus där Neruda dött nio år tidigare. Ett Wikileaksavslöjat telegram från USA:s dåvarande ambassadör i Chile, skrivet 2009, avslöjade kusliga detaljer om obduktionen av Frei, vars kropp hängdes upp och ner över ett badkar och tömdes på kroppsvätskor.

Fortfarande långt efter kuppen har hela sanningen om juntans övergrepp inte kommit fram. 2009 ombegravdes poeten och sångaren Víctor Jara, sedan hans kropp undersökts.

Man konstaterade då att hans händer inte blivit avhuggna, vilket många befarat. Idrottsarenan där Víctor Jara och många andra mördades, heter i dag Estadio Víctor Jara.

Nerudas kropp grävdes upp från graven framför hemmet Isla Negra och har genomgått  utredningar under lång tid. Det dokument som nu publicerats skrevs redan i mars i år men avslöjades i dagarna av spanska El Pais.

Pablo Neruda betraktas som Latinamerikas störste poet. Han fick Nobelpriset 1971.

Fotnot: Läs mer i min biografi i förlaget h:ströms serie Litterär profiler, ”Pablo Neruda – poet, älskare, kommunist” (2012).