Kritik mot ”tillfälliga gränskontroller”

granskontrollerbild-jpg

Ordning och reda, sa statsminister Löfvén. Men för vem?

Vad är det som händer med mottagandet av asylsökande flyktingar? Presskonferenserna och intervjuerna i TV på onsdagskvällen var otydliga.

Stefan Löfvén upprepade några gånger för mycket orden ”ordning och reda” vid våra gränser. Bra rutiner för de asylsökande, hade låtit bättre.

Det svenska flyktingmottagandet är utsatt för extrem press. Men vårt problem är ringa jämfört med de flyendes desperata utsatthet i flykten från krigets helvete.

Hur flyktingarna ska kunna tas emot på ett bra och värdigt sett är huvudfrågan. Den är komplex och gynnas inte av kaos och överbeläggning. Framförallt är det EU som överstatlig organisation som inte klarat av situationen. EU är det stora problemet. Och de krafter som driver kriget i Syrien, som tjänar på det och som har slagit sönder samhällen och skapat kaos i Afghanistan, Irak och Libyen.

Centerpartiets rättspolitiske talesman Johan Hedin, uttrycker hedervärd skepsis mot regeringens förslag:

– Vi tycker att det är ett dåligt förslag. Det är nästan i många stycken ett obegripligt förslag. Det ska antagligen syfta till att minska söktrycket men är man söker man asyl har man ändå rätt att få sina asylsjäl prövade så man kommer inte att minska antalet asylsökande på det här sättet. Paradoxalt nog kan resultatet bli tvärtom.

Också Aftonbladets krönikör Lena Melin är skeptisk:

”I bästa fall är regeringens beslut att införa tillfälliga gränskontroller ett slag i luften. I värsta fall blir de asylsökande ännu fler. Regeringens agerande är med andra svårförklarligt, på gränsen till mystiskt.”

Klockan 12 på torsdagen införs stickprovskontroller av pass och id-handlingar på Öresundsbron, Öresundstågen samt vid färjelägen, skriver HD. Det återstår att se hur den nya politiken kommer att genomföras.

Peter Danielsson säger till HD att han inte tror inte det blir några större problem för dem som tar båten till och från Helsingör.
Han hänvisar just till hur det var förr.

– Det fungerade alldeles utmärkt.

Peter Danielssons uttalande är historielöst. Många personer behandlas illa då, många riskerar också nu att komma i kläm, inte minst alla de som passpoliser kommer att bedöma har ”utländskt utseende”. För pendlarna väntar strul och ytterligare förseningar, för flygresenärerna från Kastrup likaså. För Öresundsregionen är det här ett dråpslag, om det blir långvarigt.