EU:s tulltariffer antisemitiska?

Netanyahu

Nya EU-direktiv kräver märkning av produkter producerade i israeliska bosättningar på ockuperat område på Västbanken.

Israels regering hotar EU, som premiärminister Benjamin Netanyahu tycker beter sig mot Israel på ett sätt som liknar Nazitysklands behandling av judiska affärsmän.

– EU:s märkning av produkter från den judiska staten återbringar svarta minnen, Europa borde skämmas.

Tidigare har Israels utrikesminister Avidgor Lieberman sarkastiskt föreslagit att EU helt enkelt sätter en gul judestjärna på israeliska produkter, skriver Svenska Dagbladet.

Utrikesdepartementet i Tel Aviv kommer att bojkotta en rad planerade möten mellan EU och Israel.

Anledningen till Netanyahus upprördhet är de nya EU-direktiv som kräver att israeliska firmor på varuförpackningarna tydligt upplyser att produkten kommer från en bosättning, exempelvis med ordkonstruktionen: “Produkt från Västbanken (israelisk bosättning)”.

Bosättningarna på ockuperat palestinskt område är ett folkrättsbrott. Men de nya EU-reglerna handlar om – tulltariffer. Israel har speciella tullavtal med EU, vilka inte gäller för de ockuperade områdena.

Samtidigt har många EU-länder tryckt på i frågan som varit aktuell sedan 2003.

– Det handlar om att tala om för konsumenterna var varor kommer ifrån. Jag vill själv veta om varor kommer från bosättningar, för då vill jag inte köpa dem, sade Marita Ulvskog (S), som är vice ordförande i EU-parlamentets Palestina-delegation.