Sista valsen i Folkets hus?

FolketsHus_7711

Försäljningen av Folkets hus är klar, men köparen hålls hemlig. De ansvariga för det här barbariet är de styrande politikerna, ytterst kommunstyrelsens ordförande Peter Danielsson, en historielös politiker som bara tycks kunna tänka i kronor och ören och inte drar sig för att förskingra ett kulturarv.

FolketsHus_7699

Helsingborgs Dragspelsklubb har hållit till i Folkets hus sedan 1944, i 72 år. På söndagseftermiddagen gav elva dragspelare under ledning av den legendariske Börje Wessman en härlig tvåtimmarskonsert. I publiken fanns en 93-årig musiker (fast utan dragspel), som varit med redan från början.

Lite tidigare samma dag höll ABF styrelsemöte på expeditionen i samma hus, för att ta ställning till de olika anbud som kommit in från hugade spekulanter på det historiska huset, som ligger ute till försäljning.

Vad händer med huset och med den vackra A-salen, som mer än det mesta är förknippad med viktiga händelser i arbetarrörelsens och Helsingborgs historia? Vad händer med allt det som huset står för?

Det är nu avgjort vem som ska få köpa huset. Dock hemlighåller ABF frågan tills alla dokument är undertecknade.

– Samtliga budgivare har fått formulera sig skriftligt kring vad man har för avsikt med fastigheten. Det är något som skiljer sig från en vanlig fastighetsaffär. Det handlar inte bara om att pressa ut varenda krona utan att se att det finns en plan för framtiden, säger Kent Härstedt, ordförande för ABF.

ABF tjänar på affären när huset säljs för över utropspriset på 26 miljoner. Men studieförbundet hade inget val. Kommunens och det blågröna styrets ovilja att lämna verksamhetsbidrag på 800.000 kronor om året tvingade ABF till beslutet att sälja.

De ansvariga för det här barbariet är de styrande politikerna, ytterst kommunstyrelsens ordförande Peter Danielsson, en historielös politiker som bara tycks kunna tänka i kronor och ören och inte drar sig för att förskingra ett kulturarv.

Hur mycket får Arenan i underskottsbidrag, är det 20 miljoner om året? Och vad kostar inte Olympias monsterläktare, en halv miljard, kommunen måste låna ut skattepengar. På tur verkar stå ett underjordiskt garage under Kärnan för lika mycket. Men till Folkets hus fanns inte 800.000 kr.

En annan moderat ledande politiker talade på ett möte om ABF som ”socialdemokratins stormtrupper”. Jag undrar om han tänkte på Dragspelsklubben.

I kaffepausen berättar en av dragspelarna att hon inte vet var klubben ska spela i framtiden.

– Folkdansens vänner har länge också använt sig av den här fina lokalen. Men nu har de gett sig av.

Det avslutande stycket var nog så symboliskt för en hemlös dragspelsklubb:

We’ll meet again / Don’t know where / Don’t know when / But I know we’ll meet again some sunny day

FolketsHus_7688

2 reaktioner på ”Sista valsen i Folkets hus?”

  1. Dragspels-metaforen är fyndig och har t o m ”vediska” konotationer i sin syftning på ett levande Universum som s a s ”andas”.Metafysisk resonans.

  2. Hoppas på att huset även i framtiden får bära en del av den fria kulturen i Helsingborg. Har själv både repeterat i husets lokaler o stått på scen både i aoch b-salen. Alla julmarknader som barn…bingo på 70-talet. Min morbror var vaktmästare i huset på 70-talet… Så jag hoppas allt går vägen

Kommentarer är stängda.