USA:s nästa president?

20160423_cuk400

USA:s nästa president heter Hillary Clinton, spår The Economist. Men bara var tredje amerikan litar på henne. Hennes motståndare i valet blir Donald Trump.

20160507_blp905_473

Donald Trump, USA:s Berlusconi,  segrade i primärvalet i Indiana på tisdagen och hans huvudmotståndare, ultrakonservative Ted Cruz ger upp. Därmed blir Trump republikanernas presidentkandidat – trots att en tredjedel av republikanerna inte kommer att rösta på honom.

Bernie Sanders segrade med knapp majoritet återigen över Hillary Clinton, som dock på grund av ”primärvalsmatematiken” av allt att döma blir demokraternas kandidat och med stor sannolikhet USA:s nästa president.

20160423_FBP001_0

Men Hillary Clintons väg till Vita huset är knappast spikrak. ”Oälskad och ostoppbar” var rubriken i brittiska The Economists porträtt av henne. Tidskriften undrade hur det kommer sig att två tredjedelar av amerikanerna inte litar på henne.

Många i Sverige och Europa hävdar att det är på tiden att USA får sin första kvinnliga president.

Men vilka är det som röstar på Hillary Clinton? De unga stöder Bernie Sanders med stor marginal. Också unga kvinnor under 35 ger sitt stöd åt den socialistiske senatorn. Hans framgångar är det mest positiva i årets annars så solkiga primärval.

Sanders lyckas få in mer kampanjpengar än Clinton, den senaste månaden 44 miljoner dollar, det mesta i mindre bidrag från miljoner beundrare.

I USA ligger Clinton bara marginellt över Bernie Sanders i opinionsmätningarna, se kurvan härunder, t h. Avgörande är att det demokratiska partiets så kallade superdelegater ger Clinton 500 extra delegater, se kurvan t v. Men entusiasmen för Hillary är begränsad.

Clintons väljare är äldre vita, latinamerikaner (hispanics) och svarta av alla åldrar. Frågan är om hennes anhängare kommer att rösta i valet?

Om Clinton åtalas för den så kallade e-postaffären antas hon lämna valkampanjen. Förmodligen kommer då det demokratiska partiet att göra allt för att blockera Bernie Sanders, på liknande vis som man bland republikanerna i det längsta försökt blockera Donald Trump. Tala om politiskt kaos .

20160423_FBC145