Trolskt och överdådigt på Sofiero

c43fwntzsh6ekm8jdtep

Shakespeares ”Som ni vill ha det” som platsspecifik vandringsteater i Sofieroparken är en teaterupplevelse utöver det mesta!

Trolskt och överdådigt är ord som anger tonen i Martha Vestins uppsättning av Shakespeares ”Som ni vill ha det” som vandringsteater i Sofieros prunkande slottspark.

Det handlar om kön och klass, om kärlek och identitet. Vägvisare för publiken genom den så här års som allra fagraste parken från en spelplats till nästa. Ett svindlade kort ögonblick definieras den gående publiken som flyktingar. Rollfigurerna som jagas av tyrannen i slottet ”gömmer sig” i ”folkhavet”.

Martha Vestin har utvecklat ett mästerskap i den här speciella teatergenren, platsspecifik vandringsteater med gående publik och flera spelplatsen i naturen, ibland i mörkaste vintern som Mor Kurage på Fredriksdal häromåret. Just miljön spelar en avgörande roll, och vad kan vara mera trolskt än Sofieroparken i maj månad. Belysning och teatereffekter definierar parken som teater. Och föreställningen synliggör parkens världar.

Uppsättningen är gjord som ett samarbete mellan Sommarteater på Krapperup, Helsingborgs stadsteater och Sofiero, inom ramen för kommunala Helsingborgs Arena och Scen. Förutsättningen är dubbla jubileer. Det är 400 år sedan Shakespeare dog och 150 år sedan Sofiero byggdes.

Förra sommarens vandringsteater Blodsbröllop på Fredriksdal måste finansieras genom fundraising. Årets uppsättning på Sofiero har fått rejäla resurser, som använts väl. Här finns en stor ensemble med både drivna skådespelare som Marika Lagercrantz och Evamaria Björk, entusiastiska amatörer och bä-bräkande barn som spelar lamm med den äran.

Arenabolaget visar med de generösa ramarna till den här uppsättningen på nya möjligheter i samverkan mellan flera institutioner.

Yvonne Ericsson imponerar dubbelt, genom sin scenografiska gestaltning av spelplatserna och sina färgskimrande kostymer som i den avslutande scenen övergår i en orgie av just överdåd av fantasi och färger.

Se det var en upplevelse i både Shakespeares och HC Andersens anda, en teaterupplevelse utöver det mesta!