Vit nationalist i Vita huset

Rasisten och antisemiten och vitmaktförespråkaren Stephan Bannon, tidigare ledare för ultrakonservativa sajten Breitbart, blir en de mäktigaste männen i Trumps USA.

bannon

Vita huset kommer att utnämna rasisten och antisemiten Stephen Bannon till stabschef i Vita huset, rapporterade CNN i förra veckan. I söndags kom bekräftelsen och tillkännagivandet. Bannon blir stabschef och en av USA:s mäktigaste män. Det gör också många ledande republikaner ”ganska nervösa”, konstaterar CNN.

Bannon har varit ledare för ultrakonservativa Breitbart, en webbsida som spridit rasistiska, homofobiska och invandrarfientliga åsikter och som också skapat och sedan 2007 lett en plattform för vit makt-rörelsen. Breitbart har jämförts med den svenska hatsajten Avpixlat.

Bannon själv har beskrivit Breitbart som en ”plattform för alt-right”, en högerrörelse som beskyllts för kopplingar till både nationalism och antisemitism, skriver Washington Post, som citeras av Svenska Dagbladet.

Redan i augusti kommenterade Hillary Clinton att Trump valt samme Bannon till kampanjchef med två citat från Breitbartsidan:

– Preventivmedel gör kvinnor oattraktiva och galna.

– Vilket är värst, att ditt barn blir feminist eller drabbas av cancer?

Webbtidningen Huffington Post beskriver Bannon som ”vit nationalist” och ”politisk knivslagsmålskämpe”. Tidningen citerar den demokratiske senatorn Harry Reid, vars talesman sagt att Trumps val av Bannon ”signalerar att Vit makt-rörelsen kommer att representeras på högsta nivå i Vita huset”.

”Det är lätt att förstå varför Ku Klux Klan betraktar Trump som sin måstare”, tillade Reid.

Tidskriften The Atlantic skildrar Bannon som en politisk slagskämpe på yttersta högerkanten.

”Bannon är så dominerad av en önskan att före krig mot de han uppfattar som sina fiender att han har svårt att tänka klart då det gäller de långsiktiga konsekvenserna av hans politik”, skriver tidskriften. Fiender är allt som han stämplar som ”vänster” eller ”feminism”, där det senare i princip verkar vara synonymt med ”lesbisk” i hans tankevärld.

– Bannon skapade med Breitbart som en plattform för vit makt i USA, säger i CNN:s inslag en företrädare för den viktiga människorättsorganisationen Southern Poverty Law Center som fokuserar på hatbrott.

– Faran är om han kommer att göra något liknande i Vita huset.

Ett annat ord för Vit makt är – Ku Klux Klan. KKK stödde Donald Trump i presidentvalet, vilket jag skildrat i en tidigare blogg.

Fotnot: Bilden härunder från Breitbart i februari i år.

breitbart-feminism

3 reaktioner på ”Vit nationalist i Vita huset”

  1. Reflektion.Det man som Observatör inte kan undgå att lägga märke till är de uppskruvna tonlägena,frenesin.Man tänker en smula på Swedenborg-andeskådaren-och hans Arcana Coelestia.Den politiska sfären som en plats i helvetet.Knivarna som ständigt vässas.Ropen.De av hat deformerade ansiktena.Man tänker på Piranesis fånghålor.”Le carceri d´Invenzione”.De imaginära fägelserna.Och fångarna där som tumlar runt upplysta av fackelsken bland tortyrinstrumenten.Men man tänker även på de dansande dervischerna – och inte minst den förste av dem nämligen Jelaluddin Rumi (”Romaren” som även kallas ”Balkhi” dvs mannen från Balkh ).En dervisch i sin snurrande dans kan ses som en slags bro mellan himmel och jord.Rumi-citat med relevans:”Why are You so busy/with this or that or good or bad/pay attention how things blend”.Även:”Out beyond ideas of wrongdoing/and rightdoing there is a field/I´ll see You there”.Samme Rumi som skrev det här:”This place is a dream/only a sleeper considers it real.Then death comes like dawn/and You wake up laughing at what thought was Your grief”.

  2. Här måste man ha is i magen. Vad det gäller Clinton står hon stadigt för fortsatta krig för USA:s världsherravälde. Hur den där Trump hanterar saken står skrivit i stjärnor för den som tror på den saken . Kanske en ny Hittler som piskar upp konflikter eller tar sitt fönuft tillfånga . Oberäknelig är ordet. Mitt lilla hopp ligger i saken att USA stannar hemma och sköter deras försvar där – tillsammans med alla de invandrare som gjorde USA starkt – en gång i tiden . Mitt hop är inte starkt men överger mig aldrig. Is i magen är mitt tips.

Kommentarer är stängda.