”Amerikansk fascism” och/eller 24/7 Trump TV

4500

Trump som president kan står för en amerikansk form av fascism. Om Trump förlorar dagens amerikanska presidentval tror många att han kommer att starta en ny ultrakonservativ TV-kanal, Trump TV.

Det mesta tyder på att Donald Trump trots allt förlorar dagens USA-val och att Hillary Clinton blir USA:s nästa president. Men utgången är oviss in i det sista.

Om Trump förlorar valet har det länge spekulerats i att han har ambitionen att använda det ”politiska kapital” valkampanjen gett honom till att starta en lönsam (ekonomisk och politiskt sett) TV-kanal, Trump TV.

Den politiska inriktningen lär i så fall bli vad som kallats ”alt-right”, en ideologi ”inpyrd med vit nationalism, kvinnohat och antisemitism” (CNN 28.8.16). Eller med formuleringar i en artikel i The Guardian, ”Fox News is old hat – say hello to 24/7 Trump TV.”

I det djupt splittrade USA får olika grupper i samhället sin information från olika medier. Ärkekonservativa och demagogiska Fox News har länge ofta legat ärkekonservativa tepartyrörelsen nära. Trump TV lär bli något sju resor värre.

De spekulationerna tog fart när Trump i augusti till sin kampanjchef utnämnde Stephen Bannon från Breitbart Media, som ligger alt-right nära.

Redan i början av sommaren skrev New Republic att Trump TV kan ses som den logiska fortsättningen på Donald Trumps valkampanj.

I dagarna uppmärksammade Alex Weprin i nättidningen PoliticoMedia att det redan förekommit annonser med erbjudande om tjänster på ett ”kommande konservativt medianätverk som är under uppbyggnad”.

Författaren påpekar att affärsmodellen för ett Trump TV är vansklig. Kostnaden för att lansera en ny kabeltevekanal ligger på flera hundra miljoner dollar. Själva driften av en 24/7 TV-kanal kostar därtill ytterligare hundratals miljoner dollar i investeringar. Vinster uppkommer först efter tre till fem års drift. Frågan är vad Trump förmår genomföra.

Mediernas roll bakom Donald Trumps framgångar kan inte underskattas. Också kanaler som CNN har lyft fram Trumps utspel och lögner till framträdande nyhetsplats under hela valåret.

Skulle en Trump TV realiseras finns risken att amerikansk politik förvandlas till en ständigt pågående reality show med högerextrema, rasistiska och fascistiska förtecken.

Om Trump vinner valet kan det ses som ingenting annat än en seger för amerikansk fascism, skrev Katrine Marçal i en ledare i Aftonbladet i söndags:

”Men vem sa att amerikansk fascism behövde se ut exakt som europeisk hela vägen ner till märket på de marscherande stövlarna? I ett moln av lögner, dokusåpa, sex, individualism, pengar och managementklyschor till stridsropet av ”tafsa dem på fittan!” kan fascismen också komma. Det gör den inte mindre farlig. Det gör den bara amerikansk.”

Världen håller andan i kväll och i natt när rösterna räknas.

Fotnot: På filmen här under intervjuas av African American Reporter Ku Klux Klans Grand Imperial Wizard – som gett sitt stöd till Donald Trump i presidentvalet.