Inget landborgsgarage, inga bilar på Stortorget!

Nej till landborgsgaraget och ett bilfritt Stortorget kräver socialdemokraterna i Helsingborg, som för fram förslagen som valfrågor 2018, på ett sätt som vitaliserar den kantstötta kommunala demokratin.

Äntligen blir det politisk strid om det spektakulära landborgsgaraget! Helsingborgs bisarra halvmiljardssatsning på att dra in bilismen för gott i centrum strider mot allt rimligt miljötänkande. Samtidigt förvandlas genom landborgsgaraget det ömtåliga och vackra  parkområdet kring Kärnan och skolstaden till något som liknar en  trafikkarusell genom tillfarterna till garaget.

På måndagen presenterade socialdemokraterna i Helsingborg sitt budgetförslag inför valet 2018. Två centrala krav är inga bilar på Stortorget och inget Landborgsgarage.

– Vi måste börja tänka klimatsmart, det handlar inte om att exkludera bilar, men bilfria miljöer är bra för både människor och butiker, säger till SVT Jan Björklund (S), vice ordförande kommunstyrelsen Helsingborg.

Till HD säger Björklund precis vad jag tror många helsingborgare tycker om garaget under Kärnan och Rosengården:

– Det är en onödig och fullständigt idiotisk investering.

Partiet vill också bygga ut stadsbiblioteket och renovera gymnastikens hus för sammanlagt 100 miljoner kronor. Stadsbiblioteket är nedslitet och för trångt och i akut behov av nya eller utvidgade lokaler, vilket självklart borde vara mycket mera angeläget än att i arkeologisk mark gräva ner några hundra bilar.

Stortorget för fotgängare utan bilar skulle kunna ge centrum helt nya urbana kvaliteter. Det är något att längta efter.

Jag tilltalas också av att de här förslagen förs fram som valfrågor. Det är ett sätt att vitalisera den kantstötta kommunala demokratin efter alla dystra saltkristallturer – med rader av namninsamlingar som gått via kommunfullmäktige direkt i papperskorgen.