Lyxhotell vid Sofiero slott grov vandalism

Att bygga ett lyxhotell bredvid slottet Sofiero vore grov kulturell vandalism. Okänsliga politiker får inte förstöra helsingborgarnas unika klenod.

Sofiero slott ska förvandlas till ”besöksmagnet året om”, skriver Helsingborgs Dagblad, som presenterar en ny utredning. Detta ska finansieras genom ännu ett lyxhotell bredvid det nuvarande slottet, som beskrivs som ytterst nedgånget och vanskött av de kommunala ägarna. Övervåningen i slottet saknar exempelvis uppvärmning.

– Jag tycker att det finns en stor potential att utveckla Sofiero och det har bekräftats av den utredning som gjorts, säger till HD kommunstyrelsens ordförande Peter Danielsson (M).

Sofiero är Helsingborgs utan jämförelse främsta turistmål. Ändå har kommunen år efter år behandlat det kungliga slottet styvmoderligt. En period missköttes till och med de unika rhododendronsamlingar, som var Gustav VI Adolfs klenod. De tillfälliga utställningarna har haft högst varierande kvalitet.

Helsingborgs styrande politiker har varit ointresserade av att ge Sofiero de resurser slottet och parken behöver för att fungera på ”internationell nivå”, som engelska trädgårdsanläggningar för att göra en relevant jämförelse.

Trädgårdarnas skönhet är unik. Skulpturparken skulle kunna utökas och bli en del i årliga skulptursatsningar.

Men men, det räcker inte för somliga.

– Ett hotell som är en attraktion i sig kan vara intressant för en internationell målgrupp. Då kan man utgå ifrån det och göra dagsutflykter. Inte bara till Helsingborg utan också till Köpenhamn, Göteborg, Söderåsen … Men det måste vara ett hotell som är spännande på något sätt, säger Emma Håkansson, turistchef i Helsingborg.

Ack, ack, vilka plattityder, Danielsson och Håkansson serverar.

Ännu ett lyxhotell som vänder sig till typ dollarturister, vad är det annat än grövsta formen av kulturell vandalism?

 Den oändligt vackra och säregna Sofieroparken inklusive slottet tillhör Helsingborgs allra mest känsliga miljöer. Okänsliga politiker får inte förstöra helsingborgarnas unika klenod.

Foto: Sanja Matoničkin

3 reaktioner på ”Lyxhotell vid Sofiero slott grov vandalism”

  1. Tack Sören! Så bra skrivet. Ända sedan jag flyttade hit till Helsingborg 1997 så har jag upplevt mer yta än innehåll. Allt ska vara storslaget och man spänner bröstet. Men Helsingborg är och förblir en småstad. Det känner man väldigt tydligt om man har bott på lite olika platser i världen. På nytt önskar man ”locka hit” utomstående i stället för att verkligen skapa något bra för alla vi som faktiskt bor här i Helsingborg! Hälsningar Michaela Hennig

    1. Tack för kloka ord Michaela! Sofiero otroligt vackert, en trädgårdskulturens motsvarighet på den svenska sidan till konstens Louisiana på den danska. Tänk om någon hade kommit på tanken att bygga ett lyxhotell i Louisianas park för att locka dit ”en internationell publik”.

Kommentarer är stängda.