Vad händer med Sofiero?

Är utredningen om hotell bredvid Sofiero hemlig? Varför ska helsingborgarna i så fall inte informeras om kommunens planer för slottet och parken?

”Sofiero ska konkurrera med Kungliga slottet” löd en rubrik i Helsingborgs Dagblad den 30 maj. I artikeln presenterade kommunstyrelsens ordförande Peter Danielsson den helt sanslösa idén att bygga ett nytt hotell i parken ”alldeles intill Sofiero”.

Danielsson har missat att Sofiero redan konkurrerar med Kungliga slottet om turisternas intresse. Resesajten Tripadvisor gjorde 2013 en lista över de tio mest populära besöksmålen i Sverige.

Efter Stockholms stadshus, Kungliga slottet och Lunds domkyrka kom på fjärde plats Sofiero, med Uppsala domkyrka som femma, följd av Lilla Torg i Malmö.

Nu vill Danielsson förstöra Sofieroparkens egenart, det kungliga slottet och den unika natursköna parken, genom att bygga ännu ett lyxhotell i Helsingborg, ”intressant för en internationell målgrupp”, med turistchefen Emma Håkanssons formulering.

Danielsson tycks fullständigt ha tappat känslan för Sofieroparkens unika egenart. Förslaget är grov vandalism av något av det mest speciella i Helsingborg.

Argumenteringen är bedrövlig. Genom lyxhotellet ska man få in pengar för att kunna installera värme i andra våningen på slottet. Men herregud, ”gamle kungen” dog 1973 och donerade slottet och parken till Helsingborgs stad. Man har alltså under mer än fyrtio år inte prioriterat en så enkel och självklar sak för slottets underhåll.

När jag på nätet söker efter den utredning som man hänvisar till i HD-artikeln hittar jag inget på Sofieros hemsida, ingen annanstans heller. Det beror gissningsvis på att Arenabolaget är ett kommunalt bolag som inte behöver redovisa handlingar enligt annars gällande offentlighetsprinciper. Helsingborgarna ska inte informeras om kommunens planer för slottet. Det är skamligt.

Sofiero slottsträdgård och slott borde om något i Helsingborg vara K-märkt och kulturskyddat,  så att byggnaden och parken genom underhåll och varliga förbättringar behåller sin egenart för kommande generationer.

Fotnot: Jag kritiserade hotellplanerna för Sofiero i en tidigare blogg, läs här.

Foto: Sanja Matoničkin

2 reaktioner på ”Vad händer med Sofiero?”

  1. ”Man har alltså under mer än femtio år inte prioriterat en så enkel och självklar sak för slottets underhåll.” Ska väl vara under mer än fyrtio år…….

Kommentarer inaktiverade.