Trumps politik styrs av hans affärsintressen

Qatar ville inte göra affärer med Trump. Nu anklagar den amerikanske presidenten landet för att stödja terrorism.

Donalds Trumps stora utlandsresa i maj inleddes i Saudiarabien. Den människorättskränkande diktaturen upphöjdes till en av USA:s/Trumps främsta allierade med besöket och avtalet om vapenförsäljning från USA på tusen miljarder kronor.

Nu avslöjar New York Times bakgrunden till Trumps intresse för landet liksom i så många andra sammanhang – hans egna affärer.

Trump har innan han blev president gjort lysande affärer med Saudiarabien under de senaste tjugo åren. En sådan var när han sålde Plaza Hotell till en grupp ledd av en saudisk prins.

Trump har också tjänat miljoner dollar på business med Förenade Arabemiraten, bland annat genom att man där använder hans namn på en golfbana. En andra Trump-golfbana invigs snart.

Däremot har han aldrig kunnat tjäna pengar på affärer med grannlandet Qatar, som avvisat hans inviter, trots många sådana under lång tid. Nu hotar Saudiarabien Qatar med krig och Trump hejar på, twittrar att Qatar är “a funder of terror at a very high level”.

Till saken hör att USA:s största militärbas i regionen ligger i Qatar. Stora delar av USA:s krig i Afghanistan leds från Qatar. Föga förvånande har Pentagon och utrikesdepartementet helt motsatta uppfattning om Qatar.

Trump är den första amerikanska presidenten på 40 år som fortsatt med egen affärsverksamhet efter flytten till Vita huset. Kritiker upprörs nu över att Trumps privata affärsintressen kastar skuggor över hans politik, ”i synnerhet när politiken sammanfaller med Trumps affärsintressen”.

Till saken hör också att TV-kanalen al-Jazira har sitt huvudkontor i Qatar – och att det i kanalen ofta framförs kritiska synpunkter både på Trump, Saudiarabien och mycket annat, vilket jag berört i en tidigare blogg.

Clayton Swisher,  journalist som arbetar för al-Jazira, skrev nyligen i en högintressant krönika, som också publicerats i Huffington Post:

“Could anyone have imagined that five or 10 years ago, when businessmen turned down a New York mogul and reality TV host auditioning for its investment,” he wrote, “that they were jeopardizing the security of their country?”

Fotnot: Bilden överst: Qatars emir Sheikh Tamim Bin Hamad Al-Thani träffar Donald Trump i Ryadh, Saudiarabiens huvudstad, den 21 maj 2017 (Reuters). Bilden här under från samma besök (foto New York Times).