Saudiarabien vill stänga Al-Jazeera, den arabiska vårens TV-kanal

Kommer Al-Jazeera, en av världens största TV-kanaler, att tvingas stängas efter hoten mot Qatar från Saudiarabien med stöd av Trump?

När Al-Jazeera inledde TV-sändningar innebar det en förändring av det globala medieutbudet. Med mottot ”åsikt mot åsikt” införde Al-Jazeera ett nytt perspektiv i nyhetsflödet. Efter att ha följt Al-Jazeera English under många år är min uppfattning att kanalen väl hävdar sig jämfört med CNN och inte ligger långt efter BBC i ambitioner och kvalitet.

Al-Jazeera spelade en avgörande roll då det gäller kritiken av korrupta arabiska regimer under den tid som föregick den arabiska våren. Senare har Al-Jazeera ofta framfört kritiska synpunkter på både Trump, bristen på demokrati i Saudiarabien och mycket annat. Al-Jazeera var under Afghanistankriget det enda TV-bolaget i världen som rapporterade inne från Afghanistan, vilket ledde till angrepp på dess kontor i Kabul från USA:s trupper.

Kanalen har sitt huvudkontor i det lilla men rika  oljelandet Qatar, med världens högsta BNP/invånare. Den ägs av landets emir, Hamad bin Khalifa.

Dess arabiskspråkiga nyhetskanal har en räckvidd på 50 miljoner tittare och sägs nå hälften av befolkningen i de arabisktalande länderna. Engelskspråkiga Al Jazeera English ses av 80 miljoner tittare och distribueras brett hos svenska operatörer som en konkurrent till CNN International och BBC World News.

Nu hotas Al-Jazeera av stängning. Saudiarabien, Egypten, Förenade Arabemiraten och Bahrain har ställt ett ultimatum till Qatar, där Al-Jazeera har sitt huvudkontor.

Regimen i Qatar har fått tio dagar på sig att uppfylla ett hotfullt ultimatum från de fyra staterna med tretton punkter, där angreppet på Al-Jazeera är ett.  Andra är kravet att Qatar ska reducera de diplomatiska kontakterna med Iran, skära ner på den turkiska militärbasen i landet och ”skära av banden till terroristorganisationer”. Det sista nämnda (orimliga) påståendet har föga förvånande upprepats av USA:s bisarre president. Mer om det i en följande blogg.

– Vi är chockerade över kravet på stängning av Al-Jazeera, säger Giles Trendle, VD för Al-Jazeera English. ”Det är lika absurt som det skulle vara om Tyskland krävde att BBC skulle stängas”.

Tim Dawson, ordförande i brittiska journalistförbundet, uttrycker sin avsky för ”det monstruösa kravet”.

Sarah Leah Whitson, vd för Human Rights Watchs sektion för Mellanöstern och Nordafrika kallar kravet ”absurt”:

– Detta är bara en försök till utvidgning av dessa staters fega censur av sina egna medborgare.