20 skarpladdade Patriotmissiler på Öland

Varför är USA:s Patriotmissiler på Öland skarpladdade? Är de riktade mot Ryssland?

Ett amerikanskt batteri med 20 skarpladdade Patriotmissiler står nu uppställt på Öland, på ”hemlig plats”.

Varför är de skarpladdade, det här är ju inte krig utan en övning? Är de riktade mot Ryssland? I så fall kan man jämför med Kuba-krisen. Varför har Sverige blivit inblandat i USA:s provokation mot Ryssland?

Det finns inga givna svar. Men det ligger nära till hands att tro att det handlar om en kalkyl att det under de båda samtidiga stora övningarna Aurora 17 (Nato) och Zapad 17 (Ryssland) skulle kunna uppstå incidenter och konfrontationer.

I juli besökte USA:s ultrakonservative vicepresident  Mike Pence Estland och diskuterade då Zapad 17. Pence föreslog att USA under Zapad skulle utplacera Patriotmissiler i Estland samtidigt som USA förstärker sina truppstyrkor utmed den estniska gränsen till Ryssland.

Svenska Dagbladet skrev häromdagen om den strategiskt viktiga ”Suwalkikorridoren”, den gemensamma 10 mil långa gränsen mellan Litauen och Polen och den enda landvägen från Nato till Baltikum. Det är också här det är närmast från Vitryssland till Baltiska Ryssland, Kaliningradenklaven.

I en krigssituation skulle ryska trupper snabbt kunna skära av Suwalkikorridoren, skrev Svenskan. Då skulle Natostödet till Baltikum tvingas ta andra vägar, över havet, kanske i skydd av Patriotmissiler på de svenska öarna?

Är resonemanget långsökt? Kanske. Men det kan inte uteslutas att de skarpladdade Patriotmissilerna på Öland faktiskt finns på plats i händelse att  Aurora och Zapad skulle urarta med krigsliknande händelser.

Plötsligt skulle Sverige kunna hamna i krig.

Är det ett möjligt scenario??

Bilden: Generalmajor Bengt Andersson ansvarar för övningen Aurora 17. Foto Tomas Oneborg .

Fotnot: En tidigare blogg tog upp hur Aurora är ett marknadsföringsevent där USA och Frankrike konkurrerar om en order på upp till 25 miljarder om ett nytt svenskt luftvärn.

3 reaktioner på ”20 skarpladdade Patriotmissiler på Öland”

  1. Ett tillägg till konspirationsteorierna: Så lämpligt att ett ryskt fartyg går på grund i närheten av platser där Aurora 17 bedrivs. Utanför Öland där Patriotbatteriet är grupperat.

    1. Fel av mig: Enligt anmälan är de två männen ryska medborgare. Tidigare uppgav polisen att även fartyget var ryskflaggat, vilket inte stämmer. Fartyget är flaggat på Färöarna, enligt Marinetraffic.com.
      Viktigt för mig att ändra mina faktafel
      PS! Det är annars inte ovanligt att ryska/sovjetiska fartyg går på grund i anslutning till militära övningar. Vid ett tillfälle rände man upp på Ven närben stor.övning pågick.

  2. Jag förstår till fullo din oro för ett kärnvapenkrig. Och delar den. Men jag förstår inte att du måste förstärka den med konspirationsteorier. Ej heller med faktafel. Oavsett åt vilket håll Patriot är riktade på Öland når de inte in över Ryssland, exempelvis Kaliningrad. De baltiska staterna och Polen är medlemmar i NATO och Suwalkikorridoren är därmed NATO-territorium. Inte en landväg från NATO till Baltikum.

Kommentarer är stängda.