Helsingborgs äldreomsorg näst snålast i landet

Helsingborgs kommun är näst sämst i landet då det gäller satsningar på äldreboende. Varannan boende inom Helsingborgs äldreomsorg är missnöjd med maten, åttonde sämsta kommunen i landet.

Vardaga (f d skandalomsusade Carema Care) får förlängt kontrakt på två vårdboende i Helsingborg, skriver HD. Detta trots att de anställda är missnöjda och kritiska. De är stressade och överbelastade, personalstyrkan är otillräcklig.

I förra veckan redovisade Dagens Samhälle (31/2017) en undersökning om maten på äldreboenden i Sverige. Helsingborg får bottenbetyg och är åttonde sämst i landet, med 50 procent nöjda.

Varannan boende inom äldreomsorgen i Helsingborg är således missnöjd med maten.

Helsingborgs äldreomsorg tycks mest gå ut på att spara pengar åt kommunen och mindre på att ge god omvårdnad åt äldre generationer.

Helsingborg ligger tvåa från botten bland alla Sveriges kommuner då det gäller satsningar på äldreboende, 22 procent under ”vad de borde vara”, noterar samma tidning. Bara Ödeshög har snålare äldreomsorg.

Genom att kommunen förlänger kontrakten med Vardaga, utan att missförhållandena där blivit åtgärdade, gynnas huvudägaren det börsnoterade företaget Ambea, som kan behöva det, aktierna har sedan årsskiftet gått ner med 15 procent.

De boende på Ragnvallagården och Lussebäcksgården, som drivs av Vardaga, får betala priset.

3 reaktioner på ”Helsingborgs äldreomsorg näst snålast i landet”

 1. Ingen brand utan eld. Det är inte enbart de äldre i kommunen som råkat illa ut i besparingsivern. Ett annat exempel är de barn som går på modersmålskurser. Busskorten drogs in för dem av kommunstyrelsen i våras. Därmed var det fritt fram att även omdirigera olika skolors hemspråkskurser och samla alla dessa på en enda skola. Exempelvis Elinebergsskolans thai-kurs fick flytta till Wisselgrensskolan för att vara tillsammans med deras thaikurs.
  Men på den skolan tillämpar man stängda dörrar efter klockan 15.00 på grund av alla förekomna säkerhetsincidenter. Därmed får de nyankomna föräldrarna antingen vänta på sina barn nere på skolgården eller stå utanför klassrummet i en timme (nej, skolan har inte placerat ut stolar…). Resultatet har blivit att flera elever har fått sluta sina modersmålskurser.
  I Helsingborgs Dagblad struttar stadens lögnaktiga politiker omkring och betonar hur viktigt det är att elever lär sig tala sina hemspråk för att därmed även kunna uttrycka sig bra på svenska…
  Tidningen har tagit del av berättelsen men har valt att inte skriva om detta!

 2. Den överväldigande majoriteten av äldreboendena i Helsingborg drivs i kommunal regi. Majoriteten av de missnöjda måste alltså bo i kommunal regi. Om man har frågat alla.
  Det stora problemet är att ideologier hindrar arbetet för de äldres bästa. Privat eller offentlig drift spelar mindre roll. Kvaliteten måste avgöra.

  1. Jo,i och för sig privat eller i kommunens regi skall egentligen inte spela någon roll.
   Men; om kommunen har ambitioner för våra äldre på deras boende som betalas med skattemedel, skall ha ett bra och värdigt liv på ålderns höst, är det viktigt om avsatta medel används till det som avses.
   Att åsikterna går isär beror på att vissa privata aktörer bedriver sin verksamhet i första hand som ett riskkapitalbolag med starka vinstintressen .Alltför många tydliga skräckexempel visar på detta ,

Kommentarer är stängda.