Kommer Big Rocket Man att trycka på knappen?

Kommer Donald Trump, Big Rocket Man, att utlösa kärnvapenkrig mot Nordkorea? Går det att hejda honom?

Donald Trumps kusliga hot mot ”Den lille raketmannen” med ”fire and fury like the world has never seen” var ett öppet hot om att anfalla Nordkorea med kärnvapen som är mycket bättre (läs mera ohyggliga) än de atombomber som 1945 fälldes över Hiroshima och Nagasaki.

Nya numret av New York Review of Books (21.12.17) inleds med en text där Garry Wills påminner om att Den Store Raketmannen (Trump) anser sig ha laglig makt att med kärnvapen anfalla Den lille raketmannen, Nordkoreas president Kim Jong-un, att det verbala ordkriget mellan de båda kan övergå i ett kärnvapenkrig.

Sedan 1946 har varje amerikansk president överallt och alltid med sig ”fotbollen”, som innehåller koderna för omedelbart avfyrande av kärnvapenmissiler.

Dick Cheney, George W Bushs obehaglige vicepresident, använde liknande ordalag som Trump när han 2008 beskrev Bushs makt att ensam utlösa ”en förödande attack av ett slag världen aldrig skådat. Han behöver inte fråga någon till råds, inte kongressen, inte domstolarna.”

I själva verket, skriver Wills, har presidenten skyldighet enligt konstitutionen att i krislägen som kan leda till krig rådgöra med ledande militärer och diplomater. Men Trump har skymfat båda kategorierna, som ”narrar” och ”värdelösa byråkrater”.

Utvecklingen kan leda till riksrätt mot Trump. En utdragen rättslig process kan dramatiskt öka risken för ett kärnvapenkrig, fruktar Wills.

När Nixon mot slutet av sin tid i Vita huset levde i fylleri och paranoia instruerade hans försvarsminister James Schlesinger nyckelpersoner att inte lyda presidentens order om kärnvapenanvändning.

Wills slutar sin dramatiska text med en försiktig förhoppning att det i dag finns liknande patrioter som kan förhindra att Big Rocket Man startar ett kärnvapenkrig mot Little Rocket Man, ett krig som kan leda till hundratusentals eller miljoner döda.

Allt detta tål att tänka på i dagens Sverige där aningslösa politiska krafter vill att Sverige ska liera sig militärt med Trumps USA och framförallt inte inte skriva under FN:s förbud mot kärnvapen, efter hotet från Trumps försvarsminister James Mattis.