Peter Danielssons fake news om Helsingborg

Kommunstyrelsens ordförande Peter Danielsson skriver ett öppet julbrev till helsingborgarna med en beskrivning som ligger så långt från verkligheten att man på trumpska kan tala om fake news.

Kommunstyrelseordförande Peter Danielsson publicerade i dagarna en julhälsning som annons i Lokaltidningen, också utskickad som brev med posten.

I brevet uttalar sig Danielsson som kommunstyrelseordförande, med synpunkter på tillståndet i staden, ungefär som kungen brukar göra i sitt jultal eller de amerikanska presidenterna i sitt State of the Union-tal i början av året, ofta betraktat som deras viktigaste tal.

Oklarheten i brevet mellan Danielssons båda roller som lokal moderat ordförande och som kommunstyrelseordförande har väckt berättigade reaktioner i HD. Där framgår också att det är moderaterna som betalat och utformat annonsen, enligt Julia Persson, partiets politiske sekreterare i Helsingborg.

Oavsett den oklarheten förundras jag över brevets innehåll. Det går bra för Helsingborg, menar Danielsson. Han bortser från Helsingborgs utmaningar och allvarliga problem. Häromdagen skrev nationalekonomen och professorn Charlotta Mellander i en debattartikel om ojämlikheterna i städerna att inkomstfördelningen i Helsingborg har klyftor som motsvarar de i ett av världens mest ojämlika länder, Uzbekistan. Inte är det bra. Det är bedrövligt, ett misslyckande för de styrande politikerna.

Några dagar tidigare konstaterade en ny rapport från Socialstyrelsen att de äldre i Helsingborg har det sämst i landet, läs också min blogg i ämnet. De äldre i stan gillar knappast heller läget och den förda politiken som lett till att det blivit så uselt.

I brevet skriver Danielsson att han vill att ”Helsingborg ska vara Sveriges bästa stad att åldras i”.  Så är det ju sannerligen inte, precis tvärtom. Helsingborg är Sveriges sämsta stad att åldras i. En kommunstyrelseordförande som påstår något annat ägnar sig åt maktspråk, det som på trumpska kallas fake news.

Brevet inleds på ännu ett språk, sverigedemokratiska. ”Konsekvenserna av migrationskrisen är tydliga”, skriver Danielsson och fortsätter ”när kulturer möts uppstår värderingskonflikter”, det som på nyspråk nu heter ”i Sverige talar vi svenska”.

Vaddå migrationskrisen? Helsingborgs problem är den orättfärdiga segreringen mellan norr och söder, där alla satsningar görs på norr. Till det kommer och att politikerna inte hanterat flyktingmottagandet optimalt. Det är politikerna problem, inte flyktingarnas.

”Ingen människa kan komma till Sverige och förvänta sig att bli försörjd av någon annan”, mästrar Danielsson vidare. Är det det som är problemet, att flyktingarna som kommer hit är slappa och lata?

Bäste Peter Danielsson, har du träffat någon flykting från krigen, någon som torterats av IS, som fått fingerspetsarna avhuggna? Är han eller hon en lycksökare som förväntar sig att bli försörjd? Är Danielsson okunnig om krigen i Syrien och Afghanistan, om situationen i Libyen – eller har han en unken människosyn?

En reaktion på ”Peter Danielssons fake news om Helsingborg”

  1. ”Dom” hittar på mycket.”Dom” vet att om man behärskar nuet behärskar man både det som varit och det som finns där-i framtiden.Därför kan ”dom” kosta på sig det där pompösa tonfallet.”Dom” sitter där i styrelserummen och har sig.”Dom” hånflinar ibland åt oss härnere.Vi vet det.”Dom” vet att vi vet att dom vet.Även i den mörknande juletid i en mörk tid.Där det blir mörkare och mörkare hela tiden.

Kommentarer är stängda.