Sträcker Kim ut en olivkvist till Sydkorea?

 

I sitt nyårstal sträckte den nordkoreanske ledaren Kim Jong Un ut en olivkvist till Sydkorea. Samtidigt protesterar alltfler sydkoreaner mot amerikansk inblandning. Sanktionerna löser inte konflikten.

Kim Jong-un sa i att nyårstal att de båda koreanska staterna tillsammans måste arbeta för fred och säkerhet, som folk med samma arv och bakgrund, rapporterar CNN. Han nämnde också att Nordkorea var berett att sända idrottsmän till de stundande olympiska spelen i Sydkorea.

Samtidigt varnade Kim USA, ”knappen till våra kärnvapen finns alltid inom räckhåll för mig”.

I bästa fall skulle det kunna finnas en möjlighet till en öppning i den låsta konflikten. I tidningen ETC intervjuade nyligen Gunnar Wesslén den sydkoreanske politikern och fredsaktivisten Ikh Pyo Hong. Ikh underströk att det inte finns någon snabb lösning på konflikten, men att det är nödvändigt att få igång en meningsfull dialog, där båda sidor måste vara beredda på eftergifter.

–  Ett sätt för oss är att vi minskar den militära upprustningen, att vi ger stöd till Nordkorea i form av ekonomiskt bistånd och ren humanitär hjälp och att vi öppnar för att göra eftergifter. Men problemet är att vi inte kan göra det utan att få något positivt svar.

–  Isoleringen av Nordkorea, sanktioner och påtryckningar kommer inte att lösa problemet. Vi måste hitta sätt att ge fortsatt bistånd till Nordkorea, kanske genom FN, genom icke-statliga organisationer, NGO:s, men det måste ske på ett transparent sätt.

I dag talar få i Sydkorea om återförening utan om fredlig samexistens. Allt fler sydkoreaner protesterar mot amerikansk inblandning i konflikten.

Det är 64 år sedan det ohyggliga Koreakriget slutade, inte med fred och försoning utan med ett vapenstilleståndsavtal. Mellan två och en halv och tre miljoner koreaner hade då slaktats, många av USA:s skoningslösa bombningar. Sven Lindqvist har skildrat det i sin ”Nu dog du. Bombens århundrade”.

Under 2017 hotade USA:s president Donald Trump flera gånger (också i FN) att anfalla Nordkorea med kärnvapen, samtidigt som USA och Sydkorea genomföra väldiga för Nordkorea provocerande  militärövningar. Nordkorea har svarat med att hota USA med kärnvapen och med missilskjutningar för att etablera sig som kärnvapenstat. Situationen blev under 2017 så tillspetsade att många fruktade ett fasansfullt kärnvapenkrig.

I dag är Sydkorea ett avancerat välfärdsland. Landets skolor är enligt OECD tredje bäst i världen (Sverige ligger numera på plats 35). 25-miljonerstaden Seul ligger bara sex mil från gränsen vid 38:de breddgraden. Ett krig skulle redan de första dagarna kräva oerhörda offer i människoliv.

Konflikten kan inte lösas med vapenhot och sanktioner. Det krävs långvariga förtroendeskapande förhandlingar, med eftergifter från alla sidor.