Sverige inblandat i Jemenkriget

 Varför flygleder Luftfartsverkets personal militära plan från Förenade Arabemiraten, som deltar i kriget mot Jemen?

Kriget i Jemen har av FN betecknats som den värsta humanitära katastrofen i världen just nu. Kaliber, radions magasin för grävande journalistik, har nu i två program avslöjat att svenska Luftfartsverket genom sitt dotterbolag LFV Aviation Consulting anlitat svensk personal till Förenade Arabemiraten, som flyglett militära plan på uppdrag i Jemen.

Därmed är statliga Luftfartsverket – via mellanhänder – en part i kriget i Jemen. Hur (i helvete) har det kunna bli så?

Som flygledare i Abu Dhabi har Luftfartsverkets anställda (fastän tillfälligt tjänstlediga) varit flygledare och hanterat både cicil och militär flygtrafik. En av dem, Jan Källström berättar, som angelägen visselblåsare för Kaliber, att han sett ” jättestora amerikanska jetmaskiner det är väl den största som finns nu, i drift tror jag. C-17 heter den, har de ett antal, och det var emiratens egna, sju-åtta stycken …”.

En C17 är 53 meter lång, har ett vingspann på 52 meter och ett 27 meter långt lastutrymme.

De stora fraktplanen lyfte 30 – 40 gånger om dagen, berättar Källström, som konstaterar att kanske två – tre per dag flög till Jemen. Ibland såg han vad som lastades på, ”kunde ju se att de tryckte in en helikopter eller en stridsvagn så det är ju vapen”.

Inte nog med det. Luftfartsverkets partner i Förenade Arabemiraten är företaget GAL ANS, som har nära band till militären i Förenade Arabemiraten. GAL ägs av två bolag. Det ena har varit med och grundat en ny stor försvarskoncern vars syfte är att tjäna den emiratiska armén. Det andra ägarbolaget är ett av regionens största vapenföretag, anklagat av både FN och Amnesty för delaktighet i vapenaffärer som strider mot internationella embargon.

10 000 har hittills dödats under kriget i Jemen, många av dem civila. Miljoner människor är på flykt. Man brukar ju ofta prata om Saudiarabien i det här sammanhanget, om den Saudi-ledda koalitionen, men Förenade Arabemiraten är minst lika inblandade och drivande i det här kriget som de är, säger Kaliber. Det har kommit rapporter om att de flygbombat civila mål, till exempel.

Bilden ovan från flygplatsen i Abu Dhabio, vars flygledartorn är utformat som en hajfena. Filmen här under från 2010 visar landsättning från ett C17-fraktplan av 50 fallskärmssoldater och fyra så kallade humvees.