Facebook-ansikten kan ”skördas” till databaser

Nu används Facebook till att ”skörda” brukarnas bilder och ansikten för att genom ”ansiktsigenkänning” bygga upp väldiga ansiktsdatabaser som kan kombineras med andra register. 

Tidigare israeliska spioner arbetar sedan fem år med att bygga upp en väldig databas för ansikten. Metoden är enkel. Man ”skördar” ansikten från sociala medier, i synnerhet Facebook och Youtube, men också Linkedin och andra.

Ansiktena bearbetas därefter med ansiktsigenkänningsprogram och samkörs med andra register. Tanken är att man snabbt utifrån bilder och filmer ska kunna identifiera ”terrorister” eller kriminella”.

Tillvägagångssättet påminner om Cambridge Analyticas affärsidé, att använda i det här fallet våra på Facebook utlagda porträtt av oss själva och andra, givetvis utan att ha bett om lov.

Det är tidningen Forbes som avslöjat en ny skandal som bygger på Facebooks data.

Face-Int. ägs av israeliska Vendor som 2017 köpte det då föga kända företaget Terrogence.

Både Vendor och Terrogence har tidigare arbetat för den amerikanska regeringen med spetskompetens och försett amerikanska NSA, National Security Agency, amerikanska flottan och andra institutioner med material.

Terrogence är alltså ännu ett företag som drar nytta av Facebooks öppenhet, på ett sätt som liknar skandaliserade Cambridge Analytica, som tog fram information 87 miljoner Facebookanvändare år 2014.

Terrogence säger sig själv främst vara inriktat på ett bekämpa terrorism genom att insamla bilder och filmer från terroristmiljöer, träningsläger och liknande.

Forbes hävdar att man har uppgifter på att liknande metoder använts också i politiska syften.

Jay Stanley, analytiker på  American Civil Liberties Union (ACLU), oroar sig:

”När ansiktsigenkänning kommer till användning i allt fler sammanhang medför det stora faror. När privata företag använder tekniken för att fälla omdömen om människor,”terrorist?” eller ”snattare?” medför det stora faror. Risken för felidentifiering är stor.

Jennifer Lynch, från Electronic Frontier Foundation, påpekar att om Terrogence ansiktsdatabaser delas med den amerikanska regeringen hotas yttrandefriheten samtidigt som man inkräktar privatlivet hos brukarna på sociala medier.

– Vi vet också att ansiktsigenkänning fungerar sämre på kvinnor och på människor med annan hudfärg. Risken är överhängande för att fel personer utpekas som terrorister eller kriminella.

Kritiserade Facebooks vd Mark Zuckerberg har vid flera möten i kongressen i USA försökt förklara skillnaden mellan ”övervakning” och ”manipulering” (som Cambridge Analytica ägnar sig åt) och Facebooks verksamhet:

– På Facebook har du kontroll över din information, sa Zuckerberg. Du kan själv avgöra hur mycket information om dig vi ska kunna samla in.

På utfrågningarna var det inte en enda av de amerikanska politiker som frågade ut Zuckerberg som påpekade att insamlingen av personliga uppgifter från användarna är själva kärnverksamheten i Facebooks affärsidé.

Ett liknande projekt drevs av amerikanska statliga NSA 2014 och avslöjades av visselblåsaren Edward Snowden in 2014.NSA hade samlat in miljontals ansiktsbilder från nätet.

Filmen här under från utfrågningen av Mark Zuckerberg i den amerikanska senaten:

https://www.wired.com/category/business/

Fotnot: Facebook kontaktar i dagarna alla användare med en rad frågor om det enskilda kontots inställningar. En av dem är just ”ansiktsigenkänning”: ”Din inställning för ansiktsigenkänning är för närvarande avstängd. Välj Godkänn och fortsätt om du vill godkänna att Facebook använder dina data för ansiktsigenkänning och vill slå på funktionen eller välj Hantera datainställning för att behålla den avstängd.”