Shaun Tan om flyktingskap och utsatthet

Den australiensiske konstnären, författaren och filmaren och Shaun Tan har intagit Dunkers kulturhus med ”Lost things”, som bjuder på svindlande färder till fantasivärldar som ser olika ut än våran vardag, men handlar om våran egen vardag, våra liv och våra medmänniskor.

Utställningen på Dunkers kulturhus i Helsingborg består av originalmålningar och illustrationer ur Shaun Tans böcker. Böckerna ser ut som barnböcker, för den som bläddrar snabbt. Tan fick också välförtjänt ALMA-priset 2011, Barn- och ungdomslitteraturens Nobelpris, till Astrid Lindgrens minne.

Men böckerna och Shaun Tans bilder formar inga vanliga ”bilderböcker”. De vänder sig till alla och berör särskilt vår tid stora frågor, som migration, flykt och utsatthet.

Shaun Tans bok Ankomsten berättar i starka bilder om en man som lämnar sitt hem, skiljs från sin familj, korsar gränser, är utsatt för myndigheters godtycke och hot. Flykting eller migrant är inte det viktiga. På Dunkers visas många av originalteckningar till just Ankomsten.

Ankomsten har också överförts till teater och uppfördes tidigare i vår på Dunkers, en språklös föreställning av Teater:i, med fyra skådespelare från olika delar av Europa, ett visuellt äventyr om flyktingskap och gränser. Det finns planer för nya föreställningar under sommaren under tiden när utställningen visas (till 12 augusti). Läs mer här.

På Dunkers visas också en femton minuter lång animerad film, som utgår från boken The Lost thing, som utgår från en bok med samma namn. Filmen fick en Oscar 2011 för bästa animerade kortfilm. Den handlar om en pojke som samlar kapsyler på stranden, där han möter en besynnerlig skapelse, en blandning av krabba, bläckfisk och   en besynnerlig kittel.

Varelsen har gått vilse. Pojken försöker ta reda på var den hör hemma. Han visar den empati men möts av oförståelse och likgiltighet när han försöker hjälpa den till rätta.

Utställningsproducent är Dunkers AnnCatrin Gummesson.

Här under trailer för Lost Thing, som också kan beställas på dvd här.