Varför sätter man flyktingar i fängelse?

Ungern

Sverige fortsätter att avvisa flyktingar till flyktingfientliga Ungern. Här en berättelse om hur en pakistansk man, utvisad från Sverige, hamnade inlåst i ett fängelse för flyktingar.

En flykting från Pakistan kom till Sverige från Tyskland den 11 november. Han greps av polisen och sattes i Migrationsverkets förvar i Märsta. Redan den 6 januari avvisades han till Ungern.

Jag får ett brev från en person som tagit hand om mannen under hans tid i Sverige. Hon berättar vad som hänt honom i Ungern.

”Han låstes in på Békéscsaba detention camp utan ordentlig rättsprocess (han är flykting inte brottsling). En advokat från UNHCR besöker  Békéscsaba för att ge råd till alla inlåsta men får inte vara direkt delaktig i förfaranden. Mannen får inget offentligt biträde och måste sköta alla rättsliga förfaranden själva.

Dessutom isoleras han och fråntogs sin kameralösa mobiltelefon. Han får nu använda fängelsets telefon men kan bara ringa till utlandet inte till telefoner i Ungern. En flyktinghjälporganisation har försökt besöka honom. De fick inte komma in.

De första 27 timmarna i fängelset fick han varken mat eller vatten.”

Varför sätter man en flykting i fängelse bakom lås och bom?

Mannen har fått höra att han blivit frihetsberövad under sex månader, trots att han är flykting, inte brottsling. Genom att betala 1000 euro kan han köpa en förflyttning till ett öppet läger.

”En svårt sjuk medfånge fick detta besked: Har du pengar kommer läkaren, har du inte pengar kommer inte läkaren.

Ungern har blivit ökänt genom landets behandling av asylsökande flyktingar. Många länder som Danmark och Nederländerna har slutat att avvisa flyktingar till Ungern. Men Sverige fortsätter, trots att Ungerns flyktingmottagande har kritiserats av Europarådets kommissarie för mänskliga rättigheter, Human Rights Watch, ECRE (European Committee on Refugees and Exiles), Amnesty och ungerska Helsingforskommittén.

Läs mer om avvisningar av flyktingar till Ungern på DN-debatt, här, här och här.

En reaktion på ”Varför sätter man flyktingar i fängelse?”

Kommentarer är stängda.