Miljardär manipulerade Brexit-omröstningen

Amerikansk data- och hedgefondmiljardär med nära band till Trump inblandad i manipulering av den brittiska folkomröstningen om Brexit.

Den amerikanske ultrakonservative dollarmiljardären Robert Mercer var den enskilt störste bidragsgivaren till Donald Trumps kampanj. Nu visar det sig att han spelade en nyckelroll för Brexit, kampanjen för att Storbritannien ska lämna EU, skriver The Observer.

Mercer är en av huvudägarna till den extrema amerikanska webbsajten Breitbart. Mercer gav under folkomröstningen om Brexit gratis expertrådgivning till Leave.eu-kampanjen då det gäller hur ”swing voters” skulle bearbetas via Facebook. Donationen rapporterades inte till valkommissionen (som krävs för bidrag över £7,500) och var därmed olaglig, alltså olaglig påverkan av en folkomröstning.

Mercers inblandning skedde via företaget Cambridge Analytica, en utlöpare av SCL Group, med lång erfarenhet av militär desinformation och ”election management”. Under valet i USA betalade Trumpkampanjen bortåt 50 miljoner kr för att CA skulle påverka ”swing voters”. Under Brexit var det en ”gåva”, eftersom Mercers familj har band till förre UKIP-ledaren, ultranationalisten Nigel Farage.

2014 var Cambridge Analytica engagerat i 44 amerikanska val. CA:s inblandning i de republikanska primärvalen 2016 var omfattande. I december 2015 hade CA samlat in upp till 5000 uppgifter om var och en av 200 miljoner amerikaner. Strategin går ut på att ”skörda” uppgifter från människors konton på Facebook och andra sociala medier och sedan använda dem för att manipulera flöden på Facebook och Google.

Steve Bannon, president Trumps rådgivare, sitter i styrelsen för CA. Det säger allt. Det var för övrigt Robert Mercer som rådde Trump att till sin stab knyta Steve Bannon och Kellyanne Conway, kvinnan som lanserade ”alternativa fakta” som en omskrivning av ordet ”lögn”.

En ledande brittisk dataexpert, Martin Moore,  säger att avslöjandena är chockerande och ytterst allvarliga. Den här sortens manipulationer …

”… underminerar basen för valsystemet”.

En följande blogg skildrar Robert Mercers krig mot de etablerade medierna.

Bilden: Robert Mercer,

4 reaktioner på ”Miljardär manipulerade Brexit-omröstningen”

  1. Kapitalismen är mycket dynamisk och har genomlevt den ena krisen efter den andra. Den ekonomiska makten ligger helt i händerna på kapitalet. Försöker man nu lägga den politiska makten under sig eller ser vi en ny kamp inom kapitalismen där olika rika grupper strider mot varandra? Eller handlar det om både och? Alla storkapitalister är väl inte förtjusta i Brexit? Alla storkapitalister stödde väl inte Trump? Det hade varit intressant att veta vilka olika intressen det är som står mot varandra i denna strid. Ett kan man veta med säkerhet: vi blir hela tiden manipulerade.

  2. Det tar inte lång tid, om vi inte redan är där, innan våra politiska partier manipulerar massan med samma metod. Politiker har alltid velat påverka de osäkra väljarna att ”rösta rätt”. Metoderna har bara växlat.

    1. Tomas: Visst! Tydligare än så här kan det knappast visas. Den nuvarande amerikanska regeringen består av en krets dollarmiljardärer kompletterad med ärkekonservativa generaler. Och de åtta rikaste i världen äger lika mycket som halva jordens befolkning, enligt Oxfams senaste granskning.

Kommentarer är stängda.