Visuellt äventyr om flyktingskap och gränser

Almaprisbelönte Shau Tans bildroman Ankomsten – för barn och vuxna – har blivit en unik teaterföreställning i Teateri:s uppsättning som på söndagen gästspelade på Dunkers.

Dunkers kulturhus bjöd på söndagen på en unik teaterföreställning, när Teateri gästspelade i teatersalen med ”Ankomsten”. Föreställningen är en dramatisering av den australiensiske Alma-prisbelönte författaren och illustratören Shaun Tans mest kända bildbok med samma namn.

Förlagan saknar text och skildrar en man som bryter upp från sitt land och sin familj för att i slutet återförenas i det nya landet.

Thaddeus Phillips har i sin dramatisering av ”Ankomsten” skapat en språklös föreställning utan repliker sagda så som vi är vana att höra från en scen. Det som sägs är obegripligheter, uttryck på språk som inte finns, så som en främling upplever andra människors samtal som främling i ett nytt land.

Iscensättningen leder associationerna till flykt, flyktingskap, främlingskap. Det handlar om att lämna det invanda, om att passera besynnerliga gränskontroller och gränser till andra samhällen och sakna orienteringspunkter.

Lars Janssons originella scenografi spelar en avgörande roll i uppsättningen. Spelplatsen består av en vridscen uppbyggda av skjutbara block i olika höjder, att kliva upp på, försvinna in i eller trumma på.

Fyra skådespelare går in och ut i flera roller. Märkliga djur kommer krypande eller svävande. Krukväxter visar sig kunna bita sig fast.

Gästspelet på Dunkers är ett visuellt äventyr och en suggestiv saga. Föreställningen blir så gripande både därför att vi vet att så många miljoner i världen i dag lever så här och därför att föreställningen förmedlar insikten att det kunde ha varit vi själva.

Föreställningen ingick i Dunkers program med teater för barn och ungdomar. Pjäsen kan ses barn från tio år, men med stor behållning av vuxna, det är en språklös föreställning som bara kan läsas av fantasin.

 *  *  *

Tyvärr hade ganska få besökare hittat till gästspelet och däribland bara ett tiotal barn. En anledning är utan tvekan den erbarmliga informationen om kulturutbudet i Helsingborg.

När Helsingborgs Dagblad svek den lokala kulturen genom att slopa det dagliga kulturkalendariet trodde jag att kommunen skulle följa upp med en fyllig kulturinformation. Allra bäst hade varit att skapa en app, där hela det lokala utbudet dag för dag presenterades lättillgängligt och överskådligt. Så har det inte blivit.

Helsingborg låtsas ju vara en framstående it-kommun. Det gäller dessvärre inte kulturen. När det gäller kulturinfo är Helsingborgs informationsavdelning bara en samling rena nötter.

Fotnot: Shaun Tan ställer ut på Dunkers 14 april-12 augusti 2018. Utställningen visar bland annat 13 originalillustrationer ur ”Ankomsten”. Bilden härunder från boken.