Kategoriarkiv: Helsingborgs kulturförvaltning

Hur ska det gå för bibblan på Råå?

För 43 år sedan tillkom områdesbiblioteket i Rydebäck, ett av tio i Helsingborg. Sedan dess inga nya satsningar. Nu vill politikerna ”lägga ner” eller möjligen ”flytta” den väl fungerande bibblan på Råå. Många var heligt förbannade på ett välbesökt diskussionsmöte i onsdags. Fortsätt läsa Hur ska det gå för bibblan på Råå?

”Rör inte vårt bibliotek på Råå!”

Kulturnämnden vill lägga ner biblioteket på Råå och gissningsvis flytta det till lokaler vid Ica Maxi. Råå biblioteks vänner har börjat samla in namn på protestlistor. Ta dej till Råå, skriv på protestlistan! Fortsätt läsa ”Rör inte vårt bibliotek på Råå!”

Helsingborg – mötesplats för nordisk kultur

I förra veckan avled Arne Johansson som under decennier drev tanken på Helsingborg som en mötesplats för nordisk kultur. Hur vore det att i Arne Johanssons anda göra ett nytt försök att ge Helsingborg en nordisk identitet?

För oss som växt upp i Helsingborg var staden länge framförallt en gränsstad, i skärningspunkten mellan det svenska och det danska. Efter Berlinmurens fall och det kalla krigets slut 1989 följde Schengenavtalet ur tanken om ett gränslöst och fredligt Europa – och snart försvann allt vad gränskontroller heter i HH-städerna. I samma veva byggdes Öresundsbron.

För Helsingborgs del innebar det att stan förlorade sin identitet som gränsstad. Visserligen satsade staden på kunskap och kultur kring millennieskiftet (Campus och Dunkers), men det var föga uthålligt.

Under decennier drev Arne Johansson som ordförande i Föreningen Norden i Helsingborg tanken på Helsingborg som en mötesplats för nordisk kultur. Vid mitten av 1990-talet drog han igång de Nordiska Bokdagarna i Helsingborg. Många av de främsta nordiska författarna kom under åren till stan, föreläste, samtalade och signerade böcker någon gång i början av november.

Som en i marginalen av bokdagarnas inre krets fick jag ibland följa med på efterföljande gåsmiddagar, vilket innebar en kvälls samvaro med Suzanne Brøgger, Märta Tikkanen, den finske poeten Claes Andersson och många andra. Och Arne prisade dem alla med vackra tal – och de som kom fjärran ifrån läppjade med förtjusad förfäran på blodig svartsoppa. Mötet med oförlikneliga danska poeten Inger Christensen glömmer jag aldrig.

Ur de nordiska bokdagarna föddes Samtal på Dunkers, som blivit en institution, med timslånga samtal med både författare och andra kulturpersonligheter.

Mera kortlivade blev de Nordiska filmdagarna i Helsingborg, kanske inte minst därför att man från kommunens sida saknade känsla och engagemang för vad satsningen skulle kunna ha betytt för staden.

Helsingborgs Dagblad har övertagit Bokens dag och gör det på sitt vis, utan nordiskt perspektiv.

Nu finns Arne inte längre bland oss efter att ha avlidit förra veckan. Han var en klippa inte bara i Helsingborgs kulturliv utan också i uppväxtårens Klippan. Med sin entusiasm och envishet förkroppsligade han den nordiska tanken

Hur vore det att i Arne Johanssons anda göra ett nytt försök att ge Helsingborg en nordisk identitet?

Helsingborgs konstförening arbetar i den traditionen och öppnar i november för andra gången en Nordisk salong på Dunkers. Hur vore det med en återkommande nordisk skulpturfestival i Sofieroparken? Och förstås nya Nordiska filmdagar, en minifestival med möjlighet att växa i en tid när bara en bråkdel av all film som produceras i de nordiska grannländerna når svenska biografer.

Bilden: Nordiska Bokens dag 2013 i Helsingör med bland andra Jan Guillou och (t h) samtalsledaren Per Johansson.

Fotnot: Johan Malmberg porträtterade i lördags Arne Johansson på HD:s kultursida .

Vad gör ”Google-ideologen” på bibliotekets hemsida?

biblioteksplan

Helsingborg antog en ambitiös biblioteksplan i mars 2016. Planen presenteras på bibliotekets hemsida. Där finns också med fetstil en fet floskel, skriven av ”framtidsforskaren” Thomas Frey:

”Bibliotek har ingenting med böcker att göra. De har aldrig handlat om böcker. Bibliotek existerar för att ge oss tillgång till information.”

Hur har den texten hamnat på bibblans hemsida undrar jag. Bibliotek är inte enbart böcker, men böcker är bibliotekens själva hjärta, dess kärnverksamhet.

Vad har en amerikansk anti-bok-demagog och google-guru på Helsingborgs biblioteks hemsida att göra? Vem har släppt in honom där?

Visst ska biblioteken tillhandahålla information, men för information behövs i dag inte längre ett bibliotek, det räcker bra med en smart telefon. Böcker är så mycket mer än information, förmedla litteratur, bilder, bildning …

Vem är då denne fetflosklande Thomas Frey? På sin hemsida presenterar han sig som ”Senior Futurist vid DaVinci institutet och Googles främste talare om framtidsfrågor”. ”Tom har arbetat med ”the best and brightest”, står det. Frey är knappast anspråkslös. Han nämner sin bok ”Communicating with the Future”, som ”the book that changes everything”. Halleluja.

Frey drömmer i en artikel om framtidens bibliotek som ”liquid network for ideas”, ett flytande närverk för ideér. Han låter lite som Donald Trump när han vill att biblioteken ska lagra ”stora idéer”:

”När en stor idé  dyker upp i huvudet behöver vi en plats att sända den till, särskilt om det är något riktigt användbart, som kan förvandlas till en produkt …”

Wikipedias presentation är återhållsam. Frey har arbetat som ingenjör på IBM i 15 år. Här nämns ingenting om ”framtidsforskare”. DaVinci-institutet har han själv grundat.

Fotnot: I bloggen Nya nedskärningar för Helsingborgs bibliotek skrev jag om nerskärningarna av öppettider på flera områdesbibliotek i Helsingborg, i uppenbar strid mot biblioteksplanen.

thomas-frey