Kategoriarkiv: Helsingborg

Ge Hans Alfredson en gata i Helsingborg!

Sverige sörjer Hans Alfredson de här höstdagarna. Han var en mångsidig, kreativ och engagerad människa som få. Han har utnämnts till folkhemsikon, med all rätt, men är också Helsingborgs store son. Hur vore det att uppkalla en gata efter honom, kanske den gata där han växte upp, Karl X Gustavs gata? Fortsätt läsa Ge Hans Alfredson en gata i Helsingborg!

”Inga tjejlag per definition”, säger HIF:s pojkföreningsdirektör Mats-Ola Schulze

HIF:s klubbdirektör Mats-Ola Schulze tänker inte släppa in tjejlag i HIF:s omklädningsrum. Hur kan en klubb som motverkar jämställdhet få kommunala anslag år 2017?? Fortsätt läsa ”Inga tjejlag per definition”, säger HIF:s pojkföreningsdirektör Mats-Ola Schulze

Bokmyran sprider läslust

I dag öppnar nya webb-TV-kanalen Bokmyran. Bakom den står två professionella helsingborgsfilmare, Michaela Hennig och Rex Brådhe, som vill sprida läslust som ett forum för bokälskare, med boktips, författarintervjuer, reportage och noveller. Fortsätt läsa Bokmyran sprider läslust

Helsingborg – mötesplats för nordisk kultur

I förra veckan avled Arne Johansson som under decennier drev tanken på Helsingborg som en mötesplats för nordisk kultur. Hur vore det att i Arne Johanssons anda göra ett nytt försök att ge Helsingborg en nordisk identitet?

För oss som växt upp i Helsingborg var staden länge framförallt en gränsstad, i skärningspunkten mellan det svenska och det danska. Efter Berlinmurens fall och det kalla krigets slut 1989 följde Schengenavtalet ur tanken om ett gränslöst och fredligt Europa – och snart försvann allt vad gränskontroller heter i HH-städerna. I samma veva byggdes Öresundsbron.

För Helsingborgs del innebar det att stan förlorade sin identitet som gränsstad. Visserligen satsade staden på kunskap och kultur kring millennieskiftet (Campus och Dunkers), men det var föga uthålligt.

Under decennier drev Arne Johansson som ordförande i Föreningen Norden i Helsingborg tanken på Helsingborg som en mötesplats för nordisk kultur. Vid mitten av 1990-talet drog han igång de Nordiska Bokdagarna i Helsingborg. Många av de främsta nordiska författarna kom under åren till stan, föreläste, samtalade och signerade böcker någon gång i början av november.

Som en i marginalen av bokdagarnas inre krets fick jag ibland följa med på efterföljande gåsmiddagar, vilket innebar en kvälls samvaro med Suzanne Brøgger, Märta Tikkanen, den finske poeten Claes Andersson och många andra. Och Arne prisade dem alla med vackra tal – och de som kom fjärran ifrån läppjade med förtjusad förfäran på blodig svartsoppa. Mötet med oförlikneliga danska poeten Inger Christensen glömmer jag aldrig.

Ur de nordiska bokdagarna föddes Samtal på Dunkers, som blivit en institution, med timslånga samtal med både författare och andra kulturpersonligheter.

Mera kortlivade blev de Nordiska filmdagarna i Helsingborg, kanske inte minst därför att man från kommunens sida saknade känsla och engagemang för vad satsningen skulle kunna ha betytt för staden.

Helsingborgs Dagblad har övertagit Bokens dag och gör det på sitt vis, utan nordiskt perspektiv.

Nu finns Arne inte längre bland oss efter att ha avlidit förra veckan. Han var en klippa inte bara i Helsingborgs kulturliv utan också i uppväxtårens Klippan. Med sin entusiasm och envishet förkroppsligade han den nordiska tanken

Hur vore det att i Arne Johanssons anda göra ett nytt försök att ge Helsingborg en nordisk identitet?

Helsingborgs konstförening arbetar i den traditionen och öppnar i november för andra gången en Nordisk salong på Dunkers. Hur vore det med en återkommande nordisk skulpturfestival i Sofieroparken? Och förstås nya Nordiska filmdagar, en minifestival med möjlighet att växa i en tid när bara en bråkdel av all film som produceras i de nordiska grannländerna når svenska biografer.

Bilden: Nordiska Bokens dag 2013 i Helsingör med bland andra Jan Guillou och (t h) samtalsledaren Per Johansson.

Fotnot: Johan Malmberg porträtterade i lördags Arne Johansson på HD:s kultursida .

Eftermiddag med Vilhelm Ekelund

Eftermiddag i Vilhelm Ekelunds sällskap på Helsingborgs stadsbibliotek, lördag 3/6 kl 14 – 16.

 

 

 

 

 

I början av 20-talet återvände författaren Vilhelm Ekelund från en lång landsflykt via Helsingør till Helsingborg. Här umgicks den skygge författaren med sina vänner, som bibliotekarien, författaren och översättaren K.A. Svensson, skomakaren och mystikern Hjalmar Ekström, advokaten Walter Klein och litteraturforskaren Axel Forsström.

Åren i Helsingborg blev betydelsefulla för Ekelund, och det är ingen tillfällighet att Vilhelm Ekelundsamfundet bildades just här år 1939. Då var Ekelund bosatt i Stockholm sedan några år och stod utan förlag – samfundet bildades helt enkelt för att ge ut hans böcker, skriver Vilhelm Ekelund-samfundet som i lördag den 3 juni arrangerar en eftermiddag med föredrag på Helsingborgs stadsbibliotek.

Samfundets förre ordförande Per Erik Ljung, litteraturforskare och uppvuxen i Helsingborg, berättar om Ekelunds tillvaro under rubriken ”En dag i Vilhelm Ekelunds liv”.

Han följs av nuvarande ordföranden Jonas Ellerström, mångårig kritiker på HD:s kultursidor, som berättar om K.A. Svenssons liv och verk.

Eftermiddagen avslutas med att Margit Forsström, tidigare länsantikvarie i Växjö och dotter till en av samfundsgrundarna, Axel Forsström, berättar personliga minnen av K.A. Svensson under rubriken ”Farbror Kalle – som jag minns honom”.

Alla intresserade är välkomna att lyssna till föredragen på Helsingborgs stadsbibliotek mellan kl 14 och 16. Fri entré. Egna minnesbilder välkomnas särskilt.