Kategoriarkiv: Arbetarrörelsen

Läsandet och demokratin 40 år efter Slamfarmen

Om läsandet som demokratins immunförsvar och böckernas roll för demokratin samtalade LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson och Torgny Karnstedt, som för fyrtio år sedan debuterade med romanen Slamfarmen. Fortsätt läsa Läsandet och demokratin 40 år efter Slamfarmen

Sundspärlan/Folkets park åter hotat

Sundspärlan/Folkets park skulle ”förtätas” och förstöras för ett år sedan, men räddades efter folkliga protester. Nu är det dags igen efter en ny attack mot folkparken av moderate Christian Orsing. Fortsätt läsa Sundspärlan/Folkets park åter hotat

Sista valsen i Folkets hus?

FolketsHus_7711

Försäljningen av Folkets hus är klar, men köparen hålls hemlig. De ansvariga för det här barbariet är de styrande politikerna, ytterst kommunstyrelsens ordförande Peter Danielsson, en historielös politiker som bara tycks kunna tänka i kronor och ören och inte drar sig för att förskingra ett kulturarv.
Fortsätt läsa Sista valsen i Folkets hus?

Ernst Wigforss talar i Folkets Hus 1940

12671812_10153515924118865_1822226538819050140_o

Folkets Hus i Helsingborg har varit platsen för avgörande händelser i stans historia.  På den unika bilden ovan talar dåvarande finansministern Ernst Wigforss i Folkets hus fullsatta A-sal. Stämningen är allvarlig.

Året är 1940. Är det före eller efter den 9 april, då Nazityskland inledde Operation Weserubung och invaderade Danmark och Norge?

Jag bläddrar i ”Socialdemokratin i Helsingborg”, utgiven 1951 till Helsingborgs Arbetarekommuns 50-årsjubileum. Folkets Hus och Folkets Park återkommer som platser för viktiga manifestationer, milstolpar inte bara för arbetarrörelsen utan för Helsingborgs historia.

Fem år tidigare står Wigforss en sommarsöndag i folkparken och talar om ”ett samhälle utan kämpande klasser, till en verkliga känslan av gemenskap inom ett helt folk”.

En episod i februari 1918 väcker eftertanke. 1200 människor har samlats i Folkets hus’ A-sal. Frågan gäller hur Sverige ska förhålla sig till finska inbördeskriget. Det fanns risk för att Sverige skulle dras in i världsbranden på Tysklands sida. ”Men vill man på högerhåll bilda svarta garden, måste arbetarna vara beredda att bilda röda garden”.

Gå med i FB-gruppen Bevara Folkets hus. Länken finns här.

26 miljoner för Folkets Hus

Mäklarfirman Valvet har nu lagt ut Folkets Hus i Helsingborg till försäljning. Priset är satt till 26 miljoner kronor. Försäljare är ABF, Arbetarnas Bildningsförbund, som inte bara säljer ett hus utan säljer den lokal som mer än något annat är ett uttryck för Arbetarrörelsens historia i Helsingborg.

ABF är ekonomisk vinnare men moralisk förlorare på den här affären. Förlorare är den fria kulturen i Helsingborg, som berövas möjligheten till ett traditionsrikt och användbart hus fullt av lokaler. Förlorare är Teatergruppen Stumpen, som haft sin scen i huset och nu blir hemlös.

Stadsdelen Söder berövas när Folkets Hus säljs sin självklara samlingspunkt. Segregeringen förvärras i det redan så delade Helsingborg, som blir en allt mindre attraktiv stad.

På andra platser i landet hade man värnat om en byggnad som Folkets Hus, med dess unika historia och speciella möjligheter. Men så gör man inte i Helsingborg där den blågröna styrande alliansen bara kan tänka i pengar och inte med hjärna och hjärta.

Ytterst handlade det om ett hyresbidrag på 800 000 kronor som kommunen drog in.