Kategoriarkiv: Iran

USA-trupper till Irak ska ”ÖVERVAKA Iran”

Amerikanska trupper överförs nu från Syrien till Irak, uppger New York Times, som citeras av Nej till Natos webbsida. Syftet anges vara att  följa och utöva påtryckning på Iran. President Donald Trump sade i en intervju i söndags i TV-kanalen CBS ”Jag vill kunna övervaka Iran.”

USA har redan 5200 soldater i Irak. Dettas närvaro bygger på en inbjudan från den irakiska regeringen från 2014. NYT hävdar att USA förhandlat med den irakiska regeringen om truppöverföringen.

Men Iraks president Barham Salih säger, enligt Reuters (4/2), att landet inte alls har gett USA något tillstånd att ”övervaka Iran”. Salih sade vidare:

”Belasta inte Irak med era problem. Driv inte ra egna politiska mål här. Det är vi som bor i det här landet. Det är av fundamentalt intresse för Irak att ha goda relationer med Iran och andra grannländer.”

Förbereder USA ett krig mot Iran genom att utplacera amerikanska trupper i Irak som ett hot? Tanken är kuslig. Ett amerikanskt krig mot Iran skulle skapa ohygglig förstörelse, kräva enorma offer i mänskliga liv och lidande – och leda till att miljoner och åter miljoner nya människor blir flyktingar.

Sverige deltar med trupper i den USA-ledda koalitionen i Irak. ”Nej till Nato” är djupt kritisk. Sverige bör …

”… dra tillbaka sin styrka där, annars riskerar vi att bidra till att underminera folkrätten och principen om nationell suveränitet.”

Nytt kallt krig i spåren av massutvisade diplomater

Ett nytt kallt krig tornar upp sig med krigshot i stället för diplomati. Massutvisningarna av ryska diplomater leder till ökad politisk spänning och ökad risk för krig. Liksom före Irakkriget 2003 handlar det om ej fastställda anklagelser om massförstörelsevapen. Är det bra politik?  Fortsätt läsa Nytt kallt krig i spåren av massutvisade diplomater

Min fiende, min vän

”My Enemy, My Brother”, en 16 minuter lång dokumentär av Ann Shin är en berättelse om irakiske Najah Aboud och iranske Zahed Haftlang. De deltog på var sin sida i det ohyggliga kriget mellan Iran och Irak 1980 – 88, då en halv miljoner iransk och irakiska soldater dödades, och ungefär lika många civila.

Zahed var bara 13 år när han som barnsoldat gick med i de iranska Basij-trupperna och hamnade vid fronten i ett krig som var det längsta under 1900-talet och ett av de mest brutala, med barnsoldater och kemiska vapen.

Det filmen skildrar, kriget, kostade mig 17 eller 18 år av mitt liv, som soldat och krigsfånge, berättar Zahed.

Ann Shin är en koreansk-kanadensisk filmare baserad i Toronto. Hennes film distribueras på nätet av New York Times i en serie engagerade dokumentära kortfilmer av oberoende filmare, kallad Op-Docs.

Hennes film handlar om två män som var fiender men blev som bröder. Den är en gripande historia, som inger hopp, en stark antikrigsfilm – och en unik berättelse om två flyktingar från krigets helvete.

Ann Shin har fortsatt att följa de båda männen. Hennes material finns här.