Willys: Miljardären och kassörskan

I USA har de rikaste berikat sig och de fattiga har fått det allt sämre de senaste femtio åren. En liknande utveckling visar sig nu också i Sverige, där Willy-ägaren och miljardären Antonia Ax:son Johnsson betalar lägre skattesats än kassörskan Lilian på Willys. Fortsätt läsa Willys: Miljardären och kassörskan

Helsingborg – mötesplats för nordisk kultur

I förra veckan avled Arne Johansson som under decennier drev tanken på Helsingborg som en mötesplats för nordisk kultur. Hur vore det att i Arne Johanssons anda göra ett nytt försök att ge Helsingborg en nordisk identitet?

För oss som växt upp i Helsingborg var staden länge framförallt en gränsstad, i skärningspunkten mellan det svenska och det danska. Efter Berlinmurens fall och det kalla krigets slut 1989 följde Schengenavtalet ur tanken om ett gränslöst och fredligt Europa – och snart försvann allt vad gränskontroller heter i HH-städerna. I samma veva byggdes Öresundsbron.

För Helsingborgs del innebar det att stan förlorade sin identitet som gränsstad. Visserligen satsade staden på kunskap och kultur kring millennieskiftet (Campus och Dunkers), men det var föga uthålligt.

Under decennier drev Arne Johansson som ordförande i Föreningen Norden i Helsingborg tanken på Helsingborg som en mötesplats för nordisk kultur. Vid mitten av 1990-talet drog han igång de Nordiska Bokdagarna i Helsingborg. Många av de främsta nordiska författarna kom under åren till stan, föreläste, samtalade och signerade böcker någon gång i början av november.

Som en i marginalen av bokdagarnas inre krets fick jag ibland följa med på efterföljande gåsmiddagar, vilket innebar en kvälls samvaro med Suzanne Brøgger, Märta Tikkanen, den finske poeten Claes Andersson och många andra. Och Arne prisade dem alla med vackra tal – och de som kom fjärran ifrån läppjade med förtjusad förfäran på blodig svartsoppa. Mötet med oförlikneliga danska poeten Inger Christensen glömmer jag aldrig.

Ur de nordiska bokdagarna föddes Samtal på Dunkers, som blivit en institution, med timslånga samtal med både författare och andra kulturpersonligheter.

Mera kortlivade blev de Nordiska filmdagarna i Helsingborg, kanske inte minst därför att man från kommunens sida saknade känsla och engagemang för vad satsningen skulle kunna ha betytt för staden.

Helsingborgs Dagblad har övertagit Bokens dag och gör det på sitt vis, utan nordiskt perspektiv.

Nu finns Arne inte längre bland oss efter att ha avlidit förra veckan. Han var en klippa inte bara i Helsingborgs kulturliv utan också i uppväxtårens Klippan. Med sin entusiasm och envishet förkroppsligade han den nordiska tanken

Hur vore det att i Arne Johanssons anda göra ett nytt försök att ge Helsingborg en nordisk identitet?

Helsingborgs konstförening arbetar i den traditionen och öppnar i november för andra gången en Nordisk salong på Dunkers. Hur vore det med en återkommande nordisk skulpturfestival i Sofieroparken? Och förstås nya Nordiska filmdagar, en minifestival med möjlighet att växa i en tid när bara en bråkdel av all film som produceras i de nordiska grannländerna når svenska biografer.

Bilden: Nordiska Bokens dag 2013 i Helsingör med bland andra Jan Guillou och (t h) samtalsledaren Per Johansson.

Fotnot: Johan Malmberg porträtterade i lördags Arne Johansson på HD:s kultursida .