Kategoriarkiv: Bibliotek

Två bibliotek: nytt i Lomma nergånget i Helsingborg

Litteraturkanalens båda filmare Michaela Hennigs och Rex Brådhe framför det moderna biblioteket i Lomma, där deras nya dokumentärMitt hjärtas jaguar” visats i veckan.

Helsingborgs stadsbibliotek, ritat av arkitekten Jörgen Michelsen invigdes 1965 i Stadsparken. Tillsammans med ”Michel” tog jag till 40-årsjubileet 2005 fram ”Återblick. Helsingborgs stadsbibliotek”, ett 40-sidigt häfte om bibliotekets tillkomst och om de visioner och tankar som låg bakom dess utformning.

Det handlade om ett ”sagoslott och en läroborg”, om en mötesplats för lässugna, mitt emellan Söder och Norr i det redan då illa segregerade Helsingborg.

Det går inte att överskatta vad det nya biblioteket vid sin tillkomst betydde för den tidens Helsingborg. Tyvärr var Jörgen Michelsen redan vid 40-årsjubileet besviken på flera förändringar av byggnaden.

2019 är det som en gång var ett ”sagoslott” dystert nog ytterligt nergånget, slitet och försummat av de lokala politikerna. Frågor om bibliotekets om- och utbyggnad, eller nybyggnad, borde stått högt upp på den kommunala dagordningen, men så är inte fallet.

Under en gångna veckan besökte jag biblioteket i Lomma, ritat av Henrik Jais-Nielsen och Mats White Arkitekter, ett välkomnande bibliotek i en modernt inspirerad byggnad på bästa plats i Lomma, med soltrappor ner mot Höje å genom samhället.

Inuti består biblioteket egentligen av ett rum med fönster mot vattnet och en trappa upp till ett ”svävande” mellanplan. Här finns också ”Röda väggen” från golv till tak, utsmyckad med ordet BIBLIOTEK översatt till 49 olika språk med skrift i silver.

Lomma bibliotek invigdes 2008 och nominerades till det prestigefyllda Kasper Sahlin-priset för 2009 års bästa arkitektur i Sverige.

Magnus Mankan Nilsson i en scen ur Michaela Hennigs och Rex Brådhes nya dokumentär ”Mitt hjärtas jaguar”.

I torsdags premiärvisades på Lomma bibliotek Helsingborgsfilmarna (också verksamma med Litteraturkanalen) Michaela Hennigs och Rex Brådhes nya dokumentär ”Mitt hjärtas jaguar”, om skådespelaren, dramatikern, musikern och fotbollsfantasten Magnus ”Mankan” Nilsson, som 1991 drabbades av en stroke men ”blev en bättre dramatiker och fortsatte som skådespelare trots sitt handikapp”.

Helsingborgs stadsbibliotek, invigt 1965, i dag nergånget, slitet och försummat av lokala politiker.

Hur ska det gå för bibblan på Råå?

För 43 år sedan tillkom områdesbiblioteket i Rydebäck, ett av tio i Helsingborg. Sedan dess inga nya satsningar. Nu vill politikerna ”lägga ner” eller möjligen ”flytta” den väl fungerande bibblan på Råå. Många var heligt förbannade på ett välbesökt diskussionsmöte i onsdags. Fortsätt läsa Hur ska det gå för bibblan på Råå?

”Rör inte vårt bibliotek på Råå!”

Kulturnämnden vill lägga ner biblioteket på Råå och gissningsvis flytta det till lokaler vid Ica Maxi. Råå biblioteks vänner har börjat samla in namn på protestlistor. Ta dej till Råå, skriv på protestlistan! Fortsätt läsa ”Rör inte vårt bibliotek på Råå!”

Vad gör ”Google-ideologen” på bibliotekets hemsida?

biblioteksplan

Helsingborg antog en ambitiös biblioteksplan i mars 2016. Planen presenteras på bibliotekets hemsida. Där finns också med fetstil en fet floskel, skriven av ”framtidsforskaren” Thomas Frey:

”Bibliotek har ingenting med böcker att göra. De har aldrig handlat om böcker. Bibliotek existerar för att ge oss tillgång till information.”

Hur har den texten hamnat på bibblans hemsida undrar jag. Bibliotek är inte enbart böcker, men böcker är bibliotekens själva hjärta, dess kärnverksamhet.

Vad har en amerikansk anti-bok-demagog och google-guru på Helsingborgs biblioteks hemsida att göra? Vem har släppt in honom där?

Visst ska biblioteken tillhandahålla information, men för information behövs i dag inte längre ett bibliotek, det räcker bra med en smart telefon. Böcker är så mycket mer än information, förmedla litteratur, bilder, bildning …

Vem är då denne fetflosklande Thomas Frey? På sin hemsida presenterar han sig som ”Senior Futurist vid DaVinci institutet och Googles främste talare om framtidsfrågor”. ”Tom har arbetat med ”the best and brightest”, står det. Frey är knappast anspråkslös. Han nämner sin bok ”Communicating with the Future”, som ”the book that changes everything”. Halleluja.

Frey drömmer i en artikel om framtidens bibliotek som ”liquid network for ideas”, ett flytande närverk för ideér. Han låter lite som Donald Trump när han vill att biblioteken ska lagra ”stora idéer”:

”När en stor idé  dyker upp i huvudet behöver vi en plats att sända den till, särskilt om det är något riktigt användbart, som kan förvandlas till en produkt …”

Wikipedias presentation är återhållsam. Frey har arbetat som ingenjör på IBM i 15 år. Här nämns ingenting om ”framtidsforskare”. DaVinci-institutet har han själv grundat.

Fotnot: I bloggen Nya nedskärningar för Helsingborgs bibliotek skrev jag om nerskärningarna av öppettider på flera områdesbibliotek i Helsingborg, i uppenbar strid mot biblioteksplanen.

thomas-frey