Kategoriarkiv: Bibliotek

Hur ska det gå för bibblan på Råå?

För 43 år sedan tillkom områdesbiblioteket i Rydebäck, ett av tio i Helsingborg. Sedan dess inga nya satsningar. Nu vill politikerna ”lägga ner” eller möjligen ”flytta” den väl fungerande bibblan på Råå. Många var heligt förbannade på ett välbesökt diskussionsmöte i onsdags. Fortsätt läsa Hur ska det gå för bibblan på Råå?

”Rör inte vårt bibliotek på Råå!”

Kulturnämnden vill lägga ner biblioteket på Råå och gissningsvis flytta det till lokaler vid Ica Maxi. Råå biblioteks vänner har börjat samla in namn på protestlistor. Ta dej till Råå, skriv på protestlistan! Fortsätt läsa ”Rör inte vårt bibliotek på Råå!”

Vad gör ”Google-ideologen” på bibliotekets hemsida?

biblioteksplan

Helsingborg antog en ambitiös biblioteksplan i mars 2016. Planen presenteras på bibliotekets hemsida. Där finns också med fetstil en fet floskel, skriven av ”framtidsforskaren” Thomas Frey:

”Bibliotek har ingenting med böcker att göra. De har aldrig handlat om böcker. Bibliotek existerar för att ge oss tillgång till information.”

Hur har den texten hamnat på bibblans hemsida undrar jag. Bibliotek är inte enbart böcker, men böcker är bibliotekens själva hjärta, dess kärnverksamhet.

Vad har en amerikansk anti-bok-demagog och google-guru på Helsingborgs biblioteks hemsida att göra? Vem har släppt in honom där?

Visst ska biblioteken tillhandahålla information, men för information behövs i dag inte längre ett bibliotek, det räcker bra med en smart telefon. Böcker är så mycket mer än information, förmedla litteratur, bilder, bildning …

Vem är då denne fetflosklande Thomas Frey? På sin hemsida presenterar han sig som ”Senior Futurist vid DaVinci institutet och Googles främste talare om framtidsfrågor”. ”Tom har arbetat med ”the best and brightest”, står det. Frey är knappast anspråkslös. Han nämner sin bok ”Communicating with the Future”, som ”the book that changes everything”. Halleluja.

Frey drömmer i en artikel om framtidens bibliotek som ”liquid network for ideas”, ett flytande närverk för ideér. Han låter lite som Donald Trump när han vill att biblioteken ska lagra ”stora idéer”:

”När en stor idé  dyker upp i huvudet behöver vi en plats att sända den till, särskilt om det är något riktigt användbart, som kan förvandlas till en produkt …”

Wikipedias presentation är återhållsam. Frey har arbetat som ingenjör på IBM i 15 år. Här nämns ingenting om ”framtidsforskare”. DaVinci-institutet har han själv grundat.

Fotnot: I bloggen Nya nedskärningar för Helsingborgs bibliotek skrev jag om nerskärningarna av öppettider på flera områdesbibliotek i Helsingborg, i uppenbar strid mot biblioteksplanen.

thomas-frey