Mordbrand mot moské – och muslimhat

brand-jpg

Juldagens mordbrand mot en moské i Eskilstuna är den värsta hittills i en serie attentat mot moskéer i år – i ett samhällsklimat med växande vidrig islamofobi.

Nejtack

Läs mer här under:

En moské i Eskilstuna utsattes på juldagens eftermiddag för grov mordbrand. Ett 20-tal personer, däribland flera barn, befann sig i moskén när branden startade. Fem personer fördes till sjukhus, varav en med livshotande skador. SVT rapporterar att en man med en bensinflaska observerats utanför moskén. Uppgifter finns om att någon kastat in ett brinnande föremål i moskén.

På facebooksidan ”Nej tack ! Till moské i Sverige” (med bortåt 70 000 följare) hyllas moskebranden.  Islamofober har lagt ut bilder från branden med rader av hatiska kommentarer, som ”God fortsättning …” (med brandbilder).

Många flabbigt obehagliga kommentarer fick också mothugg:

”Ni som tycker att det här är något roligt saknar fan hjärnceller och empati. Det här är förföljelse som påminner om kristallnatten i Nazityskland. Fyfan va äckligt. För övrigt fanns det kanske upp till 20 personer i lokalen som kunde ha mist livet. Fan inget som skall hyllas eller skrattas åt.”

Omar Mustafa, ordförande i Islamiska förbundet i Sverige, intervjuas av TT och uttrycker sin oro över att det i år varit i genomsnitt ett attentat per månad i Sverige, ”Skadegörelse i Helsingborg, flera vandaliseringar och skadegörelser i Flen, klottrade hakkors i Stockholm, misstänkt mordbrand mot moskébygget i Norrköping.”

Sverigedemokraternas islamofobi får genomslag i riksdagsdebatter och partiets öppet rasistiska svans ägnar sig inte minst på sociala medier åt grovt kränkande yttringar mot muslimer. När det nu övergår i grova våldsattacker mot religiösa byggnader borde samhället göra allt för att skydda landets moskéer.

Minns Kristallnatten.

2 reaktioner på ”Mordbrand mot moské – och muslimhat”

  1. Nu har det fastslagits att de som först utpekats som ”islamofober” är oskyldiga till brandattentat. Det var förmodligen några barn i moskén som tänt eld påp en hög med kläder. Kan man få en förklaring till varför Kultursören inte har korrigerat sina påståenden?

    1. Bäste Bengt Månsson. Branden i moskén i Eskilstuna var en obehaglig och skrämmande händelse. Det gick inte att utesluta hatbrott. Efter nästan tre månaders utredning har polisen dessbättre dragit slutsatsen att inget uppsåtligt brott begåtts. Man har inte kunna klarlägga vem som vållade branden. ”Eftersom inget brott kan styrkas och det bedöms att alla möjliga utredningsåtgärder är gjorda kommer därför förundersökningen att läggas ner”, säger en polistalesman, som också slår fast att ingen person misstänkts för brott under utredningen. Men branden i Eskilstuna var en av många likartade händelser, som väckte både oro och obehag och inte kan bagatelliseras.

Kommentarer är stängda.