Leviathan, svart och vacker


Missa inte den starka, mörka och vackra ryska filmen Leviathan, som nu visas på Röda Kvarn i Helsingborg.

Leviatan

Leviathan, den ryske mästerregissören och manusförfattaren Andrej Zvjagintsevs senaste film, är inspelad vid Barents hav i nordligaste Ryssland. Det är svart och outsägligt vacker film med stråk av varm humor. Andrej Zvjagintsev är med filmer som Återkomsten, Elena och Förvisningen Rysslands främste filmare i dag, jämförbar med Andrej Tarkovskij.

Leviathan utgår från Jobs bok i Bibeln – men är också lätt att tolka som en svidande kritik mot dagens korrupta Putin-Ryssland, där människor dränker sin fattigdom och uppgivenhet i oceaner av vodka.

Byns maktfullkomlige borgmästare, ställer sig över lagen. Som en fluga under nageln krossar han den familj som bor i ett slitet hus vid det vackraste stället i staden, på en plats han själv vill komma över. Bakom borgmästarens skrivbord hänger en Putinbild som fingervisning och tidsmarkering.

En födelsedag drar några familjer ut i ödemarken. Barnen utforskar naturen och kvinnorna står vid grillen medan männen bälgar vodka och skjuter prick på flaskor eller porträtt av Sovjetledare, från Lenin till Gorbatjov och Jeltsin, med trött upproriskhet mot det förflutna.

För den som tror att Sveriges relationer med Ryssland bara kan säkras genom kapprustning borde filmen skapa eftertanke. All den misär, den mänskliga nöd och underkastelse som finns i vårt nära grannland borde beröra oss och mana till humanistisk handling inte till fler Jasplan. Ryssland är mycket mer än bara Vladimir Putin.

Fotnot: Leviathan visas på Röda Kvarn lördag kl 16.10, söndag 15.30, tisdag – torsdag 17.30. Läs recensionen i Dagens Nyheter här.

leviathan.hero_