De svenska IS-krigarna bör dömas i Sverige

IS-krigare. Foto TT.

– Även de värsta misstänkta terroristerna har ju rätt till en rättssäker rättegång. Varken Syrien eller Irak har enligt min mening domstolar som uppfyller kraven på minimigarantier när det gäller rättssäkerheten, säger f d domaren Christer Thelin till SvD.

Thelin, som bl a arbetat för Krigsförbrytaretribunalen för forna Jugoslavien i Haag och för FN:s Kommitté för mänskliga rättigheter, menar att de svenskar som anslutit sig till IS bör åtalas i Sverige. Att utreda dem i Irak och Syrien skulle strida mot rättssäkerheten.

De kurdiska myndigheterna hanterar nu hundratals tillfångatagna jihadister och vädjar till en rad europeiska länder om hjälp med att lagföra dem i de länder där de har medborgarskap.

Thelin menar att de europeiska länderna borde samarbeta för att utreda de misstänkta brotten. Han nämner organisationerna Europol och Eurojust, som fungerar som ett expertorgan mot gränsöverskridande brottslighet.

Många röster har höjts i Sverige och andra EU-länder att inte låta IS-krigarna återvända till Sverige, däribland statsminister Stefan Löfven.

Motivet är sannolikt rädslan för att inte kunna döma dem här för brott begångna långt bort och för risken att de här skulle begå nya terroristbrott.

Moderaterna och Sverigedemokraterna vill ändra grundlagen för att införa möjligheten att beröva brottslingar deras svenska medborgarskap.

Krister Thelin menar att det inte är seriöst att förespråka indraget medborgarskap som ett sätt att motverka att personerna återvänder till Europa eftersom en sådan lagstiftning inte finns på plats och skulle ta lång tid att genomföra.

Jag menar att Krister Thelin har rätt. Vad hade hänt om man resonerat på liknande vis när det gäller tillfångatagna nazistiska krigsförbrytare och Nürnbergrättegången aldrig genomförts?

I Frankrike resonerar man annorlunda än i Sverige och förbereder sig på att ta hem flera hundra tillfångatagna jihadister.

Den franska regeringen menar att de IS-krigare som lämnas i kaosets Syrien kan komma att återvända på egen hand och då begår nya terrordåd.

Allt som allt handlar det om  cirka 800 européer – män, kvinnor och barn – som i dag finns i fångläger som upprättats i det kurdiskkontrollerade området Rojava i nordöstra Syrien, nära den turkiska gränsen.

Frågan om IS-krigarna och deras familjer väcker naturligt nog starka känslor. Också därför är det viktigt att demokratiska länder värnar om rättssäkerheten också för personer som begått de mest vidriga brott.

3 reaktioner på ”De svenska IS-krigarna bör dömas i Sverige”

 1. Om du väljer att avvisa vanliga mänskliga värden.
  väljer som dett första att lämna landet.
  Väljer att bli en internationell krigsförbrytare.
  Är det då ditt hemland som ansvarar eller du?
  Det är ditt val.
  Du har avvisat reglerna och värdena i ditt tidigare liv.
  Varför försök att hävda något som du har avvisat.
  Du har kastat bort – genom det har du också avvisat den typ av regler som skyddade dig.
  Vi ska inte ta bort ditt medborgarskap,,
  DU har själv kastat bort det.
  DU har inga rättigheter bland människor längre.
  DU är inte längre en människa – av ditt eget val.
  bara en människa kan ha medborgarskap.

 2. Antingen det eller någon gemensam lösning bör gälla. Internationella brott i konfliktområden verkar mycket svåra att utreda. Men måste göras. Jag har ofta undrat varför det har tagit upp till nio år att utreda Lundin Petroleum brott mot folkrätten.
  Att lämpa over rättskipning på andra länder kan få långtgående konsekvenser. Kan en polischef I Sverige förorda brott och föreslå att göra människor statslösa? Rakhmat Akilov skulle knappast ha blivit avskräckt av att förlora sitt medborgarskap i Uzbekistan, kanske tvärtom.

  1. Tack för klok kommentar. Internationella brott i konfliktområden har ju länge varit i fokus. Ders borde vara prioriterat att skapa internationella domstolar som kan hantera sådana fall och särskilt krigsförbrytelser. Fallet Lundin och folkrätten är verkligen obehagligt.

Kommentarer är stängda.