Hjälp romerna i Helsingborg!

Romer-Hbg

De rumänska romerna i Helsingborg behöver stöd och säkerhet.

Tillfälligt boende för rumänska romer i Helsingborg kan – eventuellt – vara på gång, skriver HD på tisdagen. I lördags satte någon eld på ett tält där tre-fyra personer levde i Elineberg (bilden). Ingen kom till skada men händelsen  rubriceras som ”misstänkt mordbrand”.

I Helsingborg finns nu mellan 70 och 80 EU-migranter, alltså i huvudsak rumänska romer. Nu föreslås att de ”anvisas en särskild plats där de kan bo”, vad det nu innebär.

– Dels gör vi det här för helsingborgarnas skull, säger Per Pehrsson, projektledare i kommunen. De ska kunna ha tillgång till sina parker. Dels gör vi det för migranterna. Situationen i Helsingborg är inte bra – och inte ofarlig.

För några år sedan var dagens situation med många tiggare i  svenska städer omöjlig att föreställa sig. Men reglerna för fritt resande inom EU har medfört att också de allra fattigaste inom unionen har sökt sig hit, i hopp om att förbättra sin livssituation.

Efter en inledande period av handfallenhet börjar allt fler svenska städer att söka bistå romerna, med enkla härbärgen, sanitära möjligheter och annat.

Det känns som en nödvändig gest av medmänsklighet. Jag hoppas att Helsingborgs kommun finner lösningar som är bra både för romerna, med tanke på säkerhet och annat, och för helsingborgarna.

Det vi ser här är precis samma sak som i indiska storstäder som Calcutta. De hemlösa på gatorna, de som tigger där, är till allra största delen fattiga lantarbetare utan jord, de fattigaste av de fattiga. De har sökt sig till storstaden i hopp om att få det något lite bättre än i hembyn på landet.

I Indien bemöts tiggare med respekt och allmosor. I Sverige har alltför många obehagliga och förnedrande incidenter ägt rum.

beggars-calcutta