Dagens Nyheters förlorade heder

omslag-0415

Dagens Nyheter satte ett dussin journalister i ”frysbox” utan reella arbetsuppgifter i upp till ett år.

För en kostnad av 30 miljoner kronor överförde Dagens Nyheter 12 journalister till en ”frysbox”, en 400 kvadratmeter stor kontorslokal bakom en plåtdörr i kvarteret Paradiset på norra Kungsholmen, tre  från DN-huset i Marieberg. De blev sommaren 2013 tillsagda att komma dit på arbetstid, med lön men utan reella arbetsuppgifter.

Tidningen Journalistens reportage för en vecka sedan har skakat Mediesverige. Hur kunde en ansedd tidning som Dagens Nyheter bete sig så skamlöst mot sina egna medarbetare?

Syftet med ”omplaceringen” var uppenbart att få de utvalda journalisterna att säga upp sig – för att komma undan avgångsvederlag.

Bo Keskikangas, en av DN-journalisterna i frysboxen, tog efter ett års meningslösa arbetsuppgifter ett avgångsvederlag och gjorde sin sista arbetsdag den 30 september 2014. Till Journalisten säger han:
– Om de bara hade gett oss något vettigt att göra, eller gett oss ett erbjudande från start så hade mycket elände kunnat undvikas. Men det hade förstås motverkat syftet, som var att tvinga oss att säga upp oss själva. Någon annan förklaring kan jag inte se.
En annan medarbetare i frysboxen uttalar sig anonymt:
”Dagens Nyheter har satsat tiotals miljoner kronor på att plåga en grupp anställda. Det är ett vidrigt beteende från en arbetsgivare.”
Har tidningen velat skrämma alla på redaktionen till underkastelse och lydnad? Det är i så fall inte bara beklämmande utan ett hot mot yttrandefriheten att Sveriges största och mest prestigefyllda tidning beter sig så.
Journalistens chefredaktör Helena Giertta berättar att på några dagar har 50 000 läst artikeln om frysboxen. Tidskriften har förgäves bett om ett svar och ett klargörande från DN:s chefredaktör Peter Wolodarski.