svek när SR lägger ner P2 Världen och P2 klassiskt

När Sveriges Radio snart stänger sin webbkanal P2 Världen minskar utbudet av musik från världens hörn dramatiskt. Här ses två medlemmar i den iranska ensemblen Negar Ezazi.

Måndag 1 juli lägger Sverige radio ner tre webbkanaler, P2 Klassiskt, P2 Världen och P3 Star.

Nedläggningen av P2 Världen krymper dramatiskt SR:s musikutbud till att i huvudsak inriktas på den västerländska kultursfären. Det påminner om den usla ledarartikeln i GP nyligen som klagade över för mycket ”utländsk mat” på restaurangerna. Och för den delen om nedläggningen av Internationella biblioteket i Stockholm, vars blågröna majoritet vill lägga ner Sveriges största nationella centrum för mångspråkig litteratur och ett av de största mångspråkiga folkbiblioteken i Europa, med en unik samling om 200 000 böcker på över 100 språk. Det ger service till alla svenska bibliotek med litteratur på många språk. 

När både P2 Världen och Internationella biblioteket försvinner är det kulturpolitiska beslut i samma nationalistisk inskränkt anda, SD- och M-politik av sämsta och mest obehagliga slag.

Jag har svårt att förstå anledningen till slakten på PS Världen och P2 Klassiskt. Det kan knappast handla om pengar.

P2 Klassiskt har i alla år fyllt en viktig funktion med enbart musik utan distraherande prat. Nu försvinner den möjligheten.

Därmed aktualiseras också den absurda ordningen att P2 musik via radionätet enbart sänds dygnet runt till Stockholm, medan övriga Sverige har stora mörka hål i tablåerna, för sändningar på minoritets- och invandrarspråk, som förstås borde fått en egen kanal.

Ystad Allehandas kulturredaktör Sune Johannesson skriver engagerat om nedläggningen av P2 Världen:

”I en tid av ökad rörlighet och med ett allt kraftigare behov av förståelse, insikter och kunskap om världens alla kulturer är den här webbkanalen inte bara bra, jag ser den som helt nödvändig. 

Istället för att lägga ner skulle ytterligare liknande universella musikkanaler startas. ”

Också Patrik Lindgren, chefredaktör för Lira Musikmagasin är kritisk till nedläggningen. Han menar att med rätt person vid rodret, som radioproducenten Lennart Wretlind och programledaren Per Gulbrandsen, har P2 Världen varit en pärla och ett fint komplement till det mer nyhetsbaserade Klingan, som han tror tyvärr ofta gått under radarn för många intresserade.

– Det är trist att en så enkel och billig form av radio inte kan få fortleva.

6 reaktioner på ”svek när SR lägger ner P2 Världen och P2 klassiskt”

 1. Tack för utmärkt inlägg Sörens KB. Kan inte du tillsammans med andra initierade dra igång någon gemensam aktion? Nu är det mest spridda proteströster. Alla är förbannade men verkar inte finnas någon riktig gemensam kanalisering (apropå kanaler). Mina och med mig många andras favoritprogram ska nu bort.
  P2 Gate? #rörinteP2

  Vänligen Caroline

 2. Jag har ringt och klagat till/på SR. Det borde bli en folkstorm mot dessa huvudlösa beslut! Nu har vi också fått en ny partiledare med internationell bakgrund. Hon myntade orden ”Sverige möjligheternas land”! Låt det fortsätta vara det! Sverige har sedan vikingatiden varit internationellt beroende och behöver fortsätta vara det! Jag håller med YA och Lennart Wretlind. Protestera!

  1. O alla ringer minst ett ilsket men välformulerat samtal till P2 chef. Så kan det ha effekt tillsammans med andra aktioner! Så låt oss ringa på bara…. Vänligen Caroline

   1. Jag är ledsen och förbannad. P2 Världen är bland det bästa SR har att bjuda på.så synd!!!

  2. Nu finns ett alternativ: ”Wretlind Jorden Runt” som är min musikaliska resa på tolv dygn, 4473 låtar från hela världen nonstop utan prat. Detta är mitt urval i Spotify av musik från P2 Världen, kanalen som jag startade 2003 och sen byggde upp tillsammans med Tatiana Rucinska. År 2013 togs kanalen över av Per Gulbrandsen, och nu sista månaderna av Henrik Blomqvist (också känd som Eye N’ I) fram till nedläggningen den 1 juli 2019.
   https://open.spotify.com/playlist/0KdAOjEmBv2HfFFjQuiR6x

Kommentarer är stängda.