Nato-krigaren Thomas Engström

ThomasengstromBild_14

Thrillerförfattaren Thomas Engström går i en kulturartikel i Svenska Dagbladet till storms mot de svenskar som är kritiska mot svenskt Natomedlemskap.

Thomas Engström skriver till vardags thrillers med storpolitiska förvecklingar som bakgrund till intrigen. På påskafton drev han sin genre vidare i en kulturartikel i Svenska Dagbladet där han  högljutt pläderade för svenskt Natomedlemskap samtidigt som han omyndigförklarade alla som inte tyckte som han själv.

Under rubriken ”Neutraliteten en nationell livslögn” gick Engström till storms mot oss som tror på alliansfrihet, neutralitet och i förlängningen FN-stadgan. Han tog i rejält, med en ovanlig retorik:

”Vårt folkhemsprojekt har haft inslag av rashygieniska tankar som i vissa avseenden för tankarna till Tredje rikets mardrömsvisioner, och ett sätt för oss att slippa hantera denna moraliska skuld har varit att skräna högljutt om fred och nedrustning.”

Vi som tror på fredsbyggande med fredliga medel ”skränar högljutt” och folkhemmet var ”rashygieniskt”. Tala om begreppsförvirring.

Engström hävdar att den svenska fredsrörelsen alltid har varit köpt av Sovjetunionen/Ryssland. Han nämner som exempel den svenska antologin ”Bevara alliansfriheten – Nej till Nato-medlemskap!”. Lundaförlaget Celanders gav ut boken i höstas, som en motvikt mot tidens massiva pro-Nato-propaganda.

Engström insinuerar att boken i fråga skulle vara något slags betalt beställningsverk och menar att bidragen i antologin är skrivna av ”en uppsjö debattörer av skiftande anseende”.

Eftersom jag råkar vara en av de författare som medverkar – och känt mig ingå i en kunnig och engagerad krets av skribenter – undrar jag vem Tomas Engström egentligen syftar på? Är det förre försvarsministern Thage G Peterson, Sveriges tidigare FN-ambassadör Pierre Schori, Finlands nuvarande utrikesminister Erki Tuomioja eller den brinnande fredsaktivisten och tidigare nedrustningsministern Maj Britt Theorin? Eller kanske fredshetsaren, folkpartisten Hans Blix, som inte okejade Bushs Irakkrig?

I sakfrågan har Engström ingenting att komma med. Han kokar en ordsoppa på primitiv rysskräck. Det hela kryddas med tal om Sveriges svek mot Danmark och Norge under kriget – eftersom vi inte tog upp striden mot Nazityskland militärt. Vi borde inse att Sverige tillhör en västerländsk kultur ”och då inte enbart kulturellt utan även militärt”.

Det där är nonsens Engström. Den västerländska militärkulturen är en ohygglig historia av övergrepp mot koloniserade och kuvade folk. Sveriges roll i det sammanhanget är dessbättre marginell.

Sverige har stått utanför krig i 200 år. Med Dag Hammarskjöld och andra har Sverige gett stöd till FN:s väg att söka lösningar på konflikter utan användning av våld.

Rysslands politik är djupt obehaglig. Men förbättras Sveriges säkerhetsläge om vi – och Finland – går med i Nato och gör Östersjön till ett Nato-innanhav? Skulle inte Ryssland uppfatta det  som en fientlig handling som höjer spänningen i vår del av världen? Ett svenskt Nato-medlemskap skulle snarare minska vår säkerhet och öka risken för ett ohyggligt krig i vårt land och i vår närhet.

Engström nämner inget om att stora förändringar i vår tid har skett genom icke-våldsprocesser. Det gäller inte bara Mahatma Gandhi och Indiens koloniala självständighet, utan också mycket mer moderna skeenden, som det kalla krigets slut och Berlinmurens fall, som Sovjetunionens upplösning och apartheidregimens sammanbrott i Sydafrika.

Debatten i Sverige i dag domineras av högljudda röster för svenskt Natomedlemskap. Thomas Engström blir i det sammanhanget en nyttig idiot i Carl Bildts och andra ”tänkares” tjänst.

Dessbättre är det många svenskar som inte vill ha ett Natomedlemskap, som tror att alliansfria länder kan spela en positiv roll i världen, som är rädda för att Natokravet om militära kostnader på två procent av BNP kommer att militarisera det svenska samhället, som fasar över tanken att det i ett Nato-Sverige kan bli aktuellt med kärnvapendepåer på svensk mark.

Fotnot: Efter boken har Aktionsgruppen Nej till Nato skapats, hemsidan finns här. Till det kommer sajten alliansfriheten.se, som du finner här.

3 reaktioner på ”Nato-krigaren Thomas Engström”

Kommentarer är stängda.