Får vi VIP-vård på amerikanskt vis?

Arkivbild. Foto: Isabell Höjman/TT.

 Vanliga skattebetalare får sämre vård än de som har privata sjukförsäkringar. De 658 000 svenskar — alltså ungefär 6% av befolkningen — som har råd med en privat sjukförsäkring har nu förtur i vården på alla andras bekostnad.

skriver Konkret, som diskuterar hur det kan komma sig att 90% av vårdbolagen släpper privatförsäkrade patienter före i köerna, trots att svenska skattemedel är grunden för deras verksamhet.

Var tredje person som söker vård tvingas idag vänta längre än 90 dagar. Andelen patienter som tvingas vänta över tre månader har mer än fördubblats sedan 2014.

Håller vi på att slå sönder den allmänna vården för ett system som påminner om det amerikanska, där de som har pengar går före och får bättre vård, medan mindre bemedlade får vänta och får sämre vård??

– Vi raserar i rask takt den gemensamma välfärdsmodell som Sverige blivit känt för, säger ekonomen John Lapidus, som forskat i frågan i många år. 

– Istället inför vi ett system där vissa patientgrupper och vissa samhällsklasser ska ha bättre vård än andra.

Även LO har slagit larm om att systemet kommer att skapa en ”VIP-välfärd” där de rikaste får den bästa och snabbaste vården.

Regeringen Reinfeldt införde Lagen om valfrihetssystem (LOV) 2009. Sedan dess drivs en allt större del av den offentliga vården av privata – men skattefinansierade – vårdföretag. Dessa tar även emot privata patienter som i nio fall av tio får förtur i köerna.

Experter varnar för att systemet kommer att sänka den svenska välfärden och öka ojämlikheten mellan rika och fattiga, vilket redan är en dominerande tendens i det svenska samhället, med växande klyftor mellan de som har och de som inte har.