Matchen som inte sändes

3471875_2048_1152

Sveriges Radio fyller nittio år. Kultur-Sören gratulerar samtidens vassaste medium i Sverige. Radion lever och har bara blivit piggare med åren! På SR:s hemsida finns länkar till historiska radioreferat, som från Ingemar Johanssons VM-match 1959.

Natten när Ingemar Johansson blev världsmästare i tungviktsboxning är oförglömlig för alla oss som då var gamla nog för att kunna lyssna på matchen i radio. Dock sändes den inte av Sveriges Radio.

”Boxning  är bara slagsmål och platsar inte i public serviceradio”, menade man och nöjde sig med ett kort referat efter varje rond, lyssna i inslaget ovan där SR:s referat kommer efter 4min 30 sekunder.

SR:s konkurrent den gången var Radio Luxemburg, som sände jazz och rockmusik men också direktsände VM-matchen som svensk tid gick mitt i natten – då halva Sveriges befolkning höll sig vaken för att lyssna.

När jag lyssnar på SR:s referat från boxningsmatchen den gången är det som att kliva ner i en djup tidsbrunn.

I samband med Sveriges Radios 90-årsjubileum har man ur arkiven valt ut spännande ljudklipp från hela sin historia – ”nio decennier av fantastisk radio” på sidan ”Avgörande ögonblick 1925 – 2015”.

Här under 26 sekunder med en ilsken Ingmar Bergman som inte gillar att bli ”överfallen” för en intervju. Året är 1987 och intervjuaren en ung John Chrispinsson på Radio Stockholm.