ÄLDREBOENDET DÄR VAR TREDJE DÖTT I COVID-19

Skärmdump från A&O:s webbsida.

Berga vård och omsorgsboende ligger i Solna och får hård kritik i en anmälan till Arbetsmiljöverket, skriver Aftonbladet. 

Redan för över en vecka sedan hade 27 av 96 äldre på boendet dött, enligt anmälan. Det framgår inte om samtliga dött i sviterna av covid-19. I anmälan till Arbetsmiljöverket från fackförbundet Kommunal beskrivs “en extremt svår situation på boendet med hittills 27 avlidna av boendets totalt 96 äldre”. I anmälan heter det vidare att “hälften av personalstyrkan har varit eller är sjukskriven” och att personalen “arbetar under mycket svåra förhållanden med risk för smittspridning”.

Skyddsombudet har vidare slagit larm om hur personal rör sig “mellan avdelningar med såväl smittade som osmittade, i samma arbetskläder och med samma munskydd, med risk för ytterligare smittspridning”.

Sakarias Mårdh, vd för koncernen A&O, Ansvar och Omsorg som driver Berga vård och omsorgsboende, vill till Aftonbladet inte varken bekräfta eller kommentera antalet döda på äldreboendet. Han slår också ifrån sig när det gäller kritiken om att personal rört sig mellan smittade och friska och i samma rockar.

– Det är inte heller någonting som riktigt stämmer överens med de rutiner och riktlinjer vi har i verksamheten.

För många hade 27 döda på ett äldreboende med 96 äldre boende varit en katastrof och rimligen lett till ett omedelbart nedstängande av verksamheten. Men så har inte skett. Och vd Mårdh slår ifrån sig:

– … vi kommer fortsätta att analysera. Men det vi kan se nu det är att vi har ju inte det allvarliga läget på Berga som beskrivs där i dag.

A&O har verksamheter i hela Sverige också i Skåne, i Örkelljunga och i Östra Göinge.

Vårdbolaget Familjeläkarna ansvarar för läkarvården på närmare hälften av äldreboendena i Region Stockholm, bland annat på Berga.

Verksamhetschefen Stefan Amér har enligt AB tidigare drivit frågan om rätt skyddsutrustning till personalen på äldreboendena.

På sin webbsida har Ansvar & Omsorg en rubrik ”Värme. Omtanke. Trygghet.”

Hur har de kvarvarande boende det på Berga nu? Kan de och deras anhöriga känna sig trygga?

Till sist frågan som vi inte får släppa efter pandemin: Hur kunde de svenska äldreboendena bli dödsfällor, med dålig skyddsutrustning, bristande rutiner, för lite personal med otillräcklig utbildning??

Stockholm har varit orkanens öga i pandemin. Nästan hälften av de 1319 personer som dött av covid-19 i Region Stockholm eller 594 är provtagna på äldreboenden.