SVT till Helsingborg


Helsingborg och NV-Skåne får en egen regional TV-station från söndag 12 april.

SVT

SVT Nyheter Helsingborg blir namnet på en ny TV-kanal som före detta Sydnytt öppnar i Helsingborg den 12 april. Det känns som ett välkommet tillskott i stan, för ökad mångfald i nyhetsbevakningen. Den nya redaktionen vid Stortorget kommer att ha hela NV-Skåne som bevakningsområde. Gamla Sydnytt bevakar övriga Skåne under namnet SVT Nyheter Skåne.

Med den nya redaktionen tar SVT ett efterlängtat publicserviceansvar i Nordvästskåne. Totalt finns SVT därmed på 33 orter, från Kiruna i norr till Malmö i söder.

HD/Sydsvenskans bevakning av Helsingborg och Nordvästskåne sker i dag med färre journalister och regionala nyhetssidor än för ett år sedan. Radio Malmöhus är ofta på bettet med både snabba nyheter och viss fördjupning. Till det kommer gratistidningarna Lokaltidningen och Hallå!, som båda, utan att vara heltäckande ändå har journalistiska ambitioner.

I demokratins namn är det självklart glädjande att konkurrensen i nyhetsarbetet stärks. Det gynnar både läsare, tittare och demokratin.

Detta gäller i all synnerhet i Helsingborg, där kommunen etablerat en ytterst väl bemannad informationsavdelning. Den skulle vad jag förstår ha kunnat betraktas som stans största nyhetsredaktion. Men kommunledningens direktiv om glada och positiva nyheter är tyvärr inte inriktade på allsidig belysning och medborgarinformation utan på PR och varumärkesbyggande.