Avgör de ”Nakna valsedlarna” USA-valet?

A  mail-in ballot and secrecy envelope from Pennsylvania’s primary as seen on May 26, 2020.Gene J. Puskar / AP file.

I delstaten Pennsylvania använder man i presidentvalet säkerhetskuvert som ska träs utanpå det kuvert som innehåller själva valsedeln. Det är en ålderdomlig metod som kritiker har betecknat som en ”kvarleva från en tidigare civilisation”.

De valsedlar som lämnas utan säkerhetskuvert kallas ”nakna valsedlar” och har i tidigare val räknats som alla andra. I årets val blir det annorlunda, sedan delstatens högsta domstol den 17 september, alltså kort före själva valet, beslutat att ”nakna valsedlar” kommer att ogiltigförklaras.

Under primärvalen tidigare i år har de nakna valsedlarna räknats som giltiga. Men i valet blir det annorlunda. De nakna valsedlar kommer att kastas.

President Trump har länge kritiserat poströstningen och utan bevis sagt att den leder till valfusk. Han har också hävdat att säkerhetskuverten ”förhindrar valfusk”.

Experter tror att 100 000 valsedlar i delstaten kan komma att ogiltigförklaras genom högsta domstolens beslut. Eftersom fler demokrater än republikaner sagt sig vilja poströsta i förhand kommer reglerna att leda till förluster för demokraterna – och till ett förutsägbart valkaos.

Säkerhetskuverten är en kvarleva från den tid när röstsedlarna räknades för hand. I dag räknas alla röstsedlar centralt på ett enda ställe och säkerhetskuverten har ingen funktion. Dessutom leder de till ett mera långsamt räknande.

Nathaniel Persily, professor vid Stanford Law School, och co-director för the Stanford-Massachusetts Institute of Technology Healthy Elections Project, säger till MSNBC att många delstater inte använder säkerhetskuvert och att väljare inte bör straffas om de glömmer säkerhetskuvertet.

Det skapar ett nytt och onödigt hinder i valboxen ett år när så många amerikaner till följd av pandemin föredrar att poströsta för första gången, vilket kan leda tillta man omedvetet gör små fel.

Över tre miljoner väljare förväntas poströsta i Pennsylvania, tio gånger fler än i valet 2016, dåTrump besegrade Hillary Clinton i den delstat som kan avgöra valet 2020 med bara 44 000 röster, under en procent. Opinionsundersökningar visar att det i delstaten är mycket jämnt mellan Trump och Biden.

Skulle 100 000 röster underkännas kan det avgöra inte bara valresultatet i Pennsylvania utan också hela presidentvalet.

15 andra delstater använder säkerhetskuvert. I de flesta är detta frivilligt och påverkar inte giltigheten.

I augusti gick Nicholas Ranjan, en Trumputnämnd domare i Pennsylvania, till attack i andra frågor gällande valet. En sådan gällde att förhindra de många extra officiella röstbrevlådor som placerats ut för att underlätta röstandet. Han vill bara tillåta poströstande på valkontoret …

En sittande president utnyttjar manipulativt ett korrupt rättsväsen för att vinna egna fördelar i det kommande valet. Vad är det som har hänt i USA. Kan man tala om rättsstat? Är det stora landet på väg från demokrati till diktatur av ett slag vi sett mer än nog av under mellankrigstiden i Europa??

Det är lätt att bli djupt oroad, också när man hör Trump ropa ”lock-him-in”, fängsla honom, om Joe Biden. Den som försöker göra sin politiske motståndare illegitim och manipulerar det kommande valet är på tid väg att bli en fullfjädrad diktator. Alla som skrattat åt hans pajaserier kan komma att sätta i halsen och det snart.

Om mindre än två veckor avgörs allt.